Rutte herdenkt in Zuid-Korea slachtoffers Koreaanse Oorlog

Gepubliceerd op: 11-2-2018

Premier Rutte heeft in Zuid-Korea de Nederlandse betrokkenheid bij de Korea-oorlog herdacht. Tijdens de herdenkingsceremonie bij het Nederlands oorlogsmonument in Hoengseong overhandigde de premier een boek aan de Zuid-Koreaanse minister Pi Woo-jin voor Veteranenzaken. Bij de herdenking waren vier Nederlandse hoogbejaarde veteranen aanwezig.

In het boek De Bloedigste Oorlog staan in het Koreaans de ervaringen van Nederlandse soldaten beschreven. Rutte hoopt dat het boek meer bekendheid geeft aan de betrokkenheid van Nederland bij de Koreaanse Oorlog.

"Vandaag tonen wij ons respect aan de gesneuvelde Nederlandse soldaten en hun Koreaanse kameraden, met wie ze schouder aan schouder hebben gevochten. Hun moed, hun vastberadenheid en hun opoffering mogen nooit worden vergeten", zei Rutte bij het stenen monument dat een molen moet voorstellen.

Hoogste prijs
De premier sprak in het bijzonder zijn dank uit voor de Koreaanse gedachtenis aan luitenant-kolonel Marinus den Ouden die het bevel voerde over de eerste groep Nederlandse militairen in Korea. Den Ouden kwam in februari 1951 om het leven tijdens de slag om Hoengseong. "Hij was een van de 123 Nederlandse soldaten die de hoogste prijs betaalden, strijdend voor vrijheid in Korea", zei Rutte.

Afbeelding verwijderdDe Koreaanse Oorlog was een oorlog tussen het door China en de Sovjet-Unie gesteunde communistische Noord-Korea en het door de Verenigde Staten gesteunde Zuid-Korea. Bij het gewapende conflict sneuvelden van 1950 tot 1953 honderdduizenden militairen en vielen naar schatting twee miljoen burgerslachtoffers. Ook Nederland stuurde militairen naar Korea. Op 27 juli 1953 tekenden de partijen een wapenstilstand.

Een veteraan bij het Nederlands oorlogsmonument in Hoengseong (NOS/JOZEPHINE TREHY)

De Korea-oorlog wordt ook wel de vergeten oorlog genoemd, omdat er in Nederland zo weinig aandacht voor was. Het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg heeft onlangs de vaste collectie aangepast. Na aanhoudende kritiek van oud-veteranen is er nu ook ruimte gemaakt voor de Korea-oorlog.

De veteranen vinden het jammer dat ze niet meer waardering krijgen. "Waardering, maar vooral ook waardering die zichtbaar is."

Premier Rutte wilde niets zeggen over een eventueel monument in Nederland, maar hij erkende dat het lang heeft geduurd voordat er aandacht kwam voor de oorlog. "Ik ben heel blij dat zeker de laatste jaren de aandacht voor de Korea-oorlog groter is geworden."

Voor meerdere foto's/video's klik hier.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief