Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Helft NAVO-landen haalt budgetdoel defensie, Nederland nog lang niet

Geplaatst op: 13-2-2018

Zeker 15 van de 29 NAVO-landen geven over zes jaar meer dan 2 procent van hun nationale inkomen uit aan defensie. Maar Nederland is nog lang niet zover.

Nato nieuw mei16Dat blijkt volgens NAVO-topman Jens Stoltenberg uit de plannen die de lidstaten hebben ingediend. De NAVO-landen spraken vier jaar geleden af dat ze in 2024 2 procent van het bruto binnenlands product zullen besteden aan defensie, waarvan een vijfde aan investeringen.

Nederland: 1,2 procent
De uitgaven stijgen in alle lidstaten. "Er is goede vooruitgang, maar nog een lange weg te gaan", zegt Stoltenberg. Hij wees erop dat niet alleen geld, maar ook paraatheid van de troepen en bijdragen aan missies belangrijk zijn.

Dit jaar halen acht landen het begrotingsdoel. Landen als Nederland, België en Duitsland zijn daar nog ver van verwijderd. Ons land zit op ongeveer 1,2 procent en beweegt volgens defensieminister Bijleveld richting de 1,3 procent.

Sterker en efficiënter
De verwachting is dat de Amerikaanse minister Jim Mattis zijn collega’s morgen in Brussel nog eens wijst op hun verplichtingen.

Stoltenberg merkte op dat de Europese samenwerking om de defensie-industrie sterker en efficiënter te maken ook goed is voor de NAVO, mits er geen dubbel werk wordt gedaan. "We moeten meer én beter uitgeven."

Bron : RTL Nieuws / ANP


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!