Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

D66: leger moet groener en duurzamer

Geplaatst op: 3-3-2018

Duurzaamheid moet een veel belangrijkere rol krijgen bij de krijgsmacht. Dat schrijft D66-Kamerlid Belhaj in een initiatiefnota die ze vandaag presenteert. Een milieuvriendelijk leger kan effectiever en veiliger opereren, denkt ze.

Op missie in het buitenland wordt nu heel veel fossiele brandstof gebruikt. Niet alleen voor de voertuigen, maar ook voor de energievoorziening op de basis.

Vooral de airco op legerbases in crisisgebieden vreet veel stroom, en daarvoor worden nu generatoren meegenomen. Door de stroom op te wekken met zonnepanelen kan volgens D66 veel geld worden uitgespaard. En het is veiliger.

Levens op het spel
"De brandstof voor de generatoren moet van een haven naar de legerbasis vervoerd worden. Onderweg zijn er tal van risico's, waaronder aanvallen van vijandige groepen", zegt Belhaj. "Dit zet levens op het spel en het kost capaciteit die op andere plekken hard nodig is."

Volledig elektrische vrachtwagens en tanks zijn nog toekomstmuziek, maar hybride trucks zijn wel mogelijk. Belhaj vindt het dan ook jammer dat Defensie vorig jaar nog tweeduizend dieseltrucks heeft gekocht.

Ter plaatse gewassen kweken
Ook de maaltijden die Nederlandse militairen in het buitenland krijgen, kunnen duurzamer, denkt Belhaj. Defensie laat nu veelal maaltijden overvliegen vanuit Nederland. Het Kamerlid vraagt zich af of het niet efficiënter is om ter plaatse gewassen te kweken.

Op kazernes in Nederland moet ook duurzame energie worden geproduceerd, staat in de initiatiefnota. "Kijk welke stukken grond en daken benut kunnen worden voor het opwekken van duurzame energie."

Belhaj wil dat haar voorstellen worden meegenomen in de Defensienota van minister Bijleveld, die dit voorjaar wordt verwacht.

Bron : nos.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!