Speurhonden bij Zeehavenpolitie

Gepubliceerd op: 5-3-2018

Rotterdam - De Zeehavenpolitie van de Eenheid Rotterdam heeft sinds kort twee hondengeleiders. Zij gaan met hun speurhonden op zoek naar mensen die zich in containers of vrachtwagens verstoppen om de oversteek naar Engeland te maken.

Speurhonden ZHP
Afbeelding verwijderdDinsdag troffen beveiligers bij een terminalbedrijf in de Rotterdamse haven twaalf migranten aan in een vrachtwagen, die op weg was naar Engeland. Het aantal mensen dat via de Rotterdamse haven in containers en vrachtwagens Engeland probeert te bereiken, stijgt snel. De druk op de marechaussee, particuliere beveiligers van havenbedrijven en de politie neemt toe.

Certificaat
Sinds kort beschikt de Zeehavenpolitie (ZHP) daarom over twee hondengeleiders om deze ‘inklimmers’ op te sporen. De agenten Michael en Brenda volgden met de honden Nolan en Gigi de opleiding tot speurhond en -geleider.

De komende twee jaar kunnen ze aan het werk. Daarna moeten ze opnieuw examen doen. De certificering geldt voor het duo hond en geleider. Als de hond een andere geleider krijgt of andersom, dan moet een nieuw certificaat worden behaald.

Bendes
Brenda en Michael krijgen de komende twee jaar de tijd om de meerwaarde van de speurhonden aan te tonen. ‘We willen gericht zoekacties houden. De ervaring van de marechaussee en de particuliere beveiligers, die al jaren met speurhonden werken, helpt daar enorm bij. De meeste inklimmers doen hun vluchtpoging niet op eigen houtje. Er zitten georganiseerde bendes achter, die bijvoorbeeld weten wanneer de containers worden ingeladen. Daar stemmen wij dan weer onze speuracties op af.’

Hello
Al tijdens de opleiding zijn de geleiders en hun honden op verschillende vluchtelingen gestuit. Brenda: ‘Wij hadden ze zonder speurhond nooit gevonden. Zo bleef Gigi een keer bij een vrachtwagen blaffen. Ik kon niets ontdekken. Pas toen ik met een zaklantaarn ging schijnen, hoorde ik zacht vanuit het donker iemand “hello” zeggen.’

Bron : politie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief