De tweede, stille oorlog tegen Islamitische Staat

Gepubliceerd op: 9-3-2018

Er is een tweede oorlog aan de gang tegen Islamitische Staat in het Midden-Oosten. De eerste, nog niet helemaal afgeronde oorlog is de veldslag van een coalitie onder leiding van de Amerikanen tegen eenheden van Islamitische Staat, die een kalifaat wilden stichten in Irak en Syrië. Het doel van de coalitie is het verjagen van IS-strijders uit dorpen, steden en gebieden, die de terreurgroep in de loop van de jaren heeft bezet.

Ook Nederland doet mee. Nederlandse militairen staan Koerdische milities bij en Nederlandse F-16's bombarderen stellingen van IS.

Het resultaat is onder meer dat veel IS-strijders die de strijd om het kalifaat hebben overleefd zijn ondergedoken of gevlucht. De coalitie houdt er rekening mee dat ze een potentieel gevaar vormen omdat ze waar ook ter wereld aanslagen kunnen plegen.

Om te weten waar de IS'ers zijn gebleven en of ze dood zijn of voortvluchtig, is er in 2015 een tweede oorlog opgezet; operatie Gallant Phoenix, onder leiding van de Verenigde Staten. Het hart van de operatie bevindt zich op een grote Amerikaanse basis in Jordanië, buurland van zowel Syrië als Irak.

Afbeelding verwijderdArchiefbeeld van IS-strijders HOLLANDSE HOOGTE

Op het hoofdkwartier wordt vooral veel uitpluiswerk gedaan. Persoonlijke gegevens van mannen en vrouwen die mogelijk bij IS betrokken zijn, worden daar verzameld en geanalyseerd.

Er doen 21 landen mee. In ieder geval de Verenigde Staten en Jordanië. Ook Israël is erbij betrokken. Duitsland en België doen ook mee met de operatie, maar doen naar eigen zeggen het uitzoekwerk.

Ook Nederland doet mee met de operatie, blijkt althans uit een verslag van een EU-bijeenkomst begin vorig jaar op Malta. Het ministerie van Defensie in Den Haag wil betrokkenheid bevestigen noch ontkennen.

De zoektocht naar sporen van IS-strijders speelt zich vooral af op de plaatsen waar IS actief is geweest. Er wordt gezocht naar in de haast achtergelaten laptops en telefoons met mogelijk interessante informatie.

Ook worden er vingerafdrukken en dna-materiaal verzameld op plaatsen waar mogelijk IS-strijders zijn geweest. Aan de hand daarvan kan geprobeerd worden iemands gangen na te gaan. Die informatie kan later in een rechtszaak als bewijs dienen voor waar diegene op welk moment was en welke strafbare feiten hij of zij mogelijk heeft gepleegd.

Het eerste doel is het op de hoogte stellen van westerse regeringen van dreiging er mogelijk uitgaat van voormalige IS-strijders, die na hun militaire nederlaag naar Europa komen. Er wordt zo precies mogelijk vastgesteld wat hun identiteit is, welke routes ze nemen en wat voor reispapieren ze bij zich hebben. En vooral of ze actief hebben meegevochten aan de kant van IS.

Wat er verder met de gegevens gebeurt is niet helemaal duidelijk. Mogelijk worden ze gebruikt om iemand op te sporen en uit te schakelen. Ook kan de informatie gebruikt worden bij een rechtszaak, als het OM na een arrestatie wil vervolgen.

Nederland
Dat gebeurde in december vorig jaar in een zaak tegen een teruggekeerde Syriëganger. Hij werd geconfronteerd met een door hemzelf ondertekend formulier uit 2013, waaruit bleek dat hij zich vrijwillig bij IS als strijder had aangesloten. Op basis daarvan kreeg hij 4 jaar cel.

Deze week schreef de binnenlandse inlichtingendienst AIVD in zijn jaarverslag over 2017 dat nog 185 personen uit Nederland zich in Irak en Syrië bevinden. Het gaat vooral om kinderen en minderjarigen. Er keerden vorig jaar nauwelijks mensen terug naar Nederland.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief