Nieuwsuur: Defensie haalt commando's terug van missie vanwege uitlatingen Marco Kroon

Gepubliceerd op: 25-3-2018

Veiligheid van uitgezonden militairen zou in gevaar zijn. Het ministerie van Defensie heeft leden van het Korps Commandotroepen kort geleden teruggehaald uit een missiegebied. Dit is volgens Nieuwsuur gebeurd vanwege de uitlatingen van oud-commando Marco Kroon over een geheime missie in Afghanistan in 2007. Hij schoot destijds zijn gijzelnemer dood.

Afbeelding verwijderdDe commando's zijn teruggetrokken vanwege hun veiligheid, aldus Nieuwsuur, dat zich baseert op eigen onderzoek. Het programma meldt niet in welk gebied ze actief waren en of ze concreet gevaar liepen. Ook is onduidelijk om hoeveel commando's het gaat en wanneer ze precies zijn teruggehaald.

Beroering binnen krijgsmacht
Kroon maakte op 17 januari dit jaar bekend dat hij tijdens een missie in Afghanistan in 2007 korte tijd gegijzeld is geweest en bij een latere confrontatie zijn gijzelnemer doodschoot. Hij informeerde Defensie pas tien jaar later, naar eigen zeggen om de missie niet in gevaar te brengen.

De uitspraken van Kroon leidden tot grote beroering binnen de krijgsmacht, vooral bij andere commando's. Zij vrezen betrokken te worden bij een strafrechtelijk onderzoek, nu het OM is aangeslagen op de uitlatingen van Kroon. Volgens Nieuwsuur heeft het ministerie van Defensie zijn handen vol gehad aan het geruststellen van familieleden van uitgezonden commando's.

Commando's worden geacht te zwijgen over de missies waaraan ze deelnemen, ook tegenover hun naasten. De missie waaraan Kroon deelnam, zou zijn gerubriceerd in de hoogste categorie staatsgeheim.

Staatsgevoelige informatie
Vorige maand besloot Nieuwsuur om een uitzending over de ontstane onrust bij commando's niet uit te zenden. Dit gebeurde op uitdrukkelijk verzoek van Defensieminister Bijleveld. Het uitzenden van staatsgevoelige informatie kon mensenlevens in gevaar brengen, liet zij het programma weten.

Sinds Kroon naar buiten is getreden met zijn verhaal, druppelt geregeld informatie naar buiten over de missie in 2007. Zo meldde De Telegraaf vorige maand dat Kroon en zijn collega's in Kabul een safehouse tot hun beschikking hadden en vaak in burger opereerden. Een groep commando's liet mede na dat verhaal weten dat Kroon op eigen titel sprak. Ze zeiden ervan uit te gaan dat hij voortaan zwijgt over de missies waaraan hij deelnam, 'om te voorkomen dat de levens van zijn collega's (verder) in gevaar worden gebracht'.

Bron : volkskrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief