‘Toestroom Venezolanen is zaak Curaçao en VN’

Gepubliceerd op: 9-4-2018

Nederland zet de Immigratie- en Naturalisatiedienst in op Curaçao bij de verwerking van de toestroom van vluchtelingen uit Venezuela. De IND gaat de echte vluchtelingen scheiden van de economische vluchtelingen. Ook trekt Nederland 100.000 euro uit om de capaciteit van de detentiecentra op het eiland te vergroten om de illegale Venezolanen op te sluiten.

Afbeelding verwijderdMinister Blok van Buitenlandse Zaken heeft dat gezegd in een persgesprek tijdens een bezoek aan Curaçao.

Blok ziet de opvang van vluchtelingen op Curaçao, Sint-Maarten, en Aruba als een verantwoordelijkheid van de eilanden zelf. Er is een grote migratiestroom vanuit Venezuela, maar volgens Blok gaat dat vooral om economische vluchtelingen. Er zijn maar weinig mensen bij die erkend kunnen worden als vluchteling omdat ze persoonlijk vervolgd worden.

Ook als er wel veel vluchtelingen opgevangen zouden moeten worden, ziet Blok dat nog niet als taak van Nederland. Dan moet volgens hem de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, een oplossing vinden.

Venezuela gaat gebukt onder een diepe economische crisis. Veel mensen proberen het land te ontvluchten en wagen een oversteek naar bijvoorbeeld Curaçao.

Blok kreeg na zijn persgesprek een petitie overhandigd van bezorgde burgers. Zij vinden dat vluchtelingen op Curaçao inhumaan worden behandeld. Blok zei in reactie dat hij het probleem van de Venezolanen gaat bespreken in Colombia, waar het probleem nog groter is.

Bron : http://www.bonaire.nu

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief