Bijleveld houdt ‘grensverleggend’ betoog voor studenten

Gepubliceerd op: 11-4-2018

“Jullie trekken makkelijker door Europa, dan diegenen die het continent veilig moeten houden.” Minister Ank Bijleveld sprak vandaag in Rotterdam zo’n 75 studenten toe. Thema: de voor- en nadelen van Europese Defensiesamenwerking.

Afbeelding verwijderd                      Colonne militaire voertuigen op snelweg

Paspoortcontroles of veiligheidschecks? Backpackers hebben daar binnen Europa geen last van. Maar dat geldt niet voor militairen met hun materieel. Die hebben wel te maken met allerlei bureaucratische obstakels, verraste Bijleveld haar toehoorders. “Het duurt soms weken om met een militaire truck de grens te passeren. En het Amerikaanse leger moet duizenden formulieren invullen voor een militair transport van Rotterdam naar Polen”, gaf ze als voorbeelden.

Regels vereenvoudigen
Bijleveld: “Het is vreemd, maar degenen die onze vrijheid beschermen, mogen zelf niet vrij bewegen.” Dat komt omdat regels en procedures per land verschillen. Militaire mobiliteit is binnen Europa nog niet goed geregeld. Om de regels te vereenvoudigen is meer Europese defensiesamenwerking belangrijk, vindt de minister. Vorige maand was het eerste overleg tussen Europese lidstaten om de ‘militaire snelweg’ te plaveien.

Een andere reden voor nauwere defensiesamenwerking is een economische. Een voorbeeld: Amerika heeft 30 verschillende wapensystemen en 6 typen gevechtsvliegtuigen. In Europa is dat respectievelijk 178 en 20. In de ontwikkeling van gezamenlijke systemen is volgens Bijleveld nog veel winst te behalen.

Kleine groepen landen
Nadelen van samenwerking ziet ze ook. Er moeten goede afspraken worden gemaakt. Anders kan het ten koste gaan van de soevereiniteit van lidstaten. Dat mag volgens haar beslist niet gebeuren. “Verder leidt samenwerking binnen een te grote groep minder makkelijk tot concrete resultaten. De bewindsvrouw pleit dan ook voor samenwerking binnen kleinere groepen van landen. “Zoals we dat al jaren doen met de Benelux-landen en Duitsland.”

Prioriteit
Europese veiligheid en defensie staan weer bovenaan de agenda. Dat heeft onder meer te maken met de opstelling van Rusland en met name de annexatie van de Krim. Het was reden voor een nieuwe Europese veiligheidsstrategie. Een gezamenlijke defensie is weer topprioriteit binnen de EU. Volgens de minister is het een van de gebieden die zorgt voor meer eenheid binnen Europa.

Jonge, gemotiveerde mensen
Resumerend ziet Bijleveld vooral de noodzaak van meer Europese defensiesamenwerking. “Daarvoor zijn op  langere termijn jonge, intelligente en gemotiveerde mensen nodig”, maakte ze van de gelegenheid gebruik. Ze riep haar gehoor dan ook op zich te verdiepen in Defensie. Zo biedt het Defensity College studenten kans op een part-time baan bij de krijgsmacht. “Wie weet verandert zo’n typische ‘job on the side’ je leven”, besloot de minister haar betoog.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief