'Militairen maakten geen strafbare fouten tijdens anti-IS-missie'

Gepubliceerd op: 14-4-2018

Nederlandse militairen zijn niet buiten hun boekje gegaan bij de bombardementen op Islamitische Staat in Irak en Syrië. Tot die conclusie komt het Openbaar Ministerie. Het ministerie van Defensie bevestigt een bericht daarover in het AD.

Bij de deelname van Nederland aan de internationale IS-missie met F-16's werden tussen oktober 2014 en juli 2016 meer dan 1800 keer wapens ingezet, waarbij een onbekend aantal mensen om het leven kwam.

Vorig jaar juni werd bekend dat het OM in vier gevallen aanleiding zag om een feitenonderzoek in te stellen.

Legitiem
De onderzoeken zijn nu klaar en de conclusie is dat de wapeninzetten in alle gevallen in de onderzochte periode legitiem waren en dat alle procedures correct zijn uitgevoerd. Volgens het OM is het in drie van de vier bekeken gevallen aannemelijk dat er ook burgerslachtoffers zijn gevallen, maar is er niets strafbaars vastgesteld en hebben de piloten de procedures gevolgd.

Minister Bijleveld noemt het belangrijk dat iedereen kan zien dat de piloten hun werk volgens de procedures doen. "Als wij denken dat er burgerslachtoffers zijn gevallen, melden wij dat aan het OM en het is dus onderzocht."

Gericht op IS
Bijleveld benadrukt dat de Nederlandse piloten F16-piloten de bombardementen heel gericht op IS uitvoeren, maar dat ieder burgerslachtoffer er een te veel is.

De Nederlandse F-16's werden in de zomer van 2016 teruggehaald om onderhoud te plegen. Dat is inmiddels gebeurd en sinds begin dit jaar zijn er opnieuw F-16's actief in de strijd tegen IS.

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief