Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Europese Commissie wil vingerafdruk voor id-kaart verplichten

Geplaatst op: 21-4-2018

De Europese Commissie wil dat het weer verplicht wordt om bij het aanvragen van een identiteitskaart vingerafdrukken af te staan. Dit zou het lastiger voor terroristen en criminelen moeten maken om documenten te vervalsen, zo stelt Commissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos.

vingerafdruk nov17Hij wil dat vingerafdrukken en andere biometrische gegevens straks op de identiteitskaart worden opgeslagen, zo laat hij tegenover de Duitse krant Die Welt weten. Sinds begin 2014 is het in Nederland niet meer verplicht om vingerafdrukken voor de identiteitskaart af te staan. Voor het aanvragen van een paspoort moeten vingerafdrukken wel worden verstrekt. Het voorstel van Avramopoulos staat vandaag op de agenda van de Europese Commissie. Het moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten.

Eind vorig jaar werd bekend dat de Nederlandse overheid de vingerafdrukken in het paspoort nooit controleert. De marechaussee op Schiphol beschikt wel over de vereiste apparatuur, maar die is nog niet gecertificeerd om de chip op het paspoort te ontsleutelen. Vingerafdrukken op Nederlandse paspoorten kunnen ook niet in het buitenland worden uitgelezen, omdat Nederland de daarvoor vereiste sleutel met nog geen enkel ander land heeft gedeeld. Andere landen hebben op hun beurt weer hun sleutels niet met Nederland gedeeld. Zelfs na een certificering van de apparatuur kan de marechaussee daardoor niet de vingerafdrukken van buitenlandse reizigers controleren

Bron : security.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!