Kom kijken naar de wisselexpositie - ‘Operatie Schiphol’

Gepubliceerd op: 21-5-2018

Het Marechausseemuseum in Buren laat met deze fototentoonstelling “Operatie Schiphol” zien hoe de moderne en vaak jonge Marechaussee op de grootste luchthaven van Nederland, Schiphol, zijn werk uitvoert. Het grootste deel van de Marechaussee werkt nu op deze dynamische plek waarbij Schiphol als stad functioneert. Fotograaf Jannes Linders (1955)  laat ons zien hoe verfrissend en met bravoure de Marechaussee de reiziger op deze dynamische plek, een gevoel van rust geeft voordat we op reis gaan.

Jannes Linders werkt al sinds 1991 op Schiphol. Begonnen met architectuurfoto’s van Schiphol en nu specifiek gericht op de mensen die daar werkzaam zijn. Jannes ervaart Schiphol als een van de leukste plekken om te fotograferen. Over Schiphol als stad, waar de Marechaussee ons beschermd.  Hij laat met zijn foto’s zien dat luchthaven Schiphol niet alleen om vliegen gaat, maar ook om veiligheid, immigratie, logistiek en economie.

Afbeelding verwijderdDe reiziger bevindt zich als het ware op een non-plaats; een tijdelijke plek waar mensen anoniem blijven maar waar de Marechaussee altijd alert moet zijn! De Franse antropoloog Marc Augé verwijst naar antropologische tijdelijke plekken waar mensen ogenschijnlijk niet worden gezien en die niet belangrijk genoeg zijn om te worden beschouwd als ‘plekken’. Voorbeelden van non-plekken zijn snelwegen, hotelkamers en winkelcentra en in dit geval onze luchthaven.

Het ongezien gezien worden door de Marechaussee waardoor wij ons vrij kunnen bewegen van plek naar plek is de taak van de Marechaussee. Wanneer de reiziger de grensbewaking passeert, ontstaat onbewust ontspanning. We gaan niet voor niks na de paspoortcontrole eten en drinken, Taxfree shoppen, een boek lezen, naar muziek luisteren of een uiltje knappen!

De expositie toont waarom we ons veilig voelen op juist deze plek. 

Van 26 mei tot 1 oktober te zien in het Marechausseemuseum.

Bron : marechausseemuseum.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief