Verzet tegen burgers bij marechaussee

Gepubliceerd op: 26-5-2018

De vakbonden bij de marechaussee zijn fel gekant tegen het inzetten van 120 burgers voor de paspoortcontrole op Schiphol. Volgens staatssecretaris Barbara Visser is het slechts een tijdelijke oplossing.

Afbeelding verwijderdAl lange tijd kampt de marechaussee met personeelstekorten op de luchthaven. Het aantal passagiers stijgt nog altijd en de controles zijn uitvoeriger geworden. Automaten bieden verlichting, maar die automatische grenspassage heeft nog wel eens last van storingen. Het kabinet heeft inmiddels wel besloten extra personeel aan te nemen, maar dat is nog onvoldoende. Vandaar het plan om 120 burgers in te zetten om op piekmomenten bij te springen bij de paspoortencontrole.

„Waar volwaardige marechaussees een opleiding genieten van meer dan een jaar, zouden de burgers met acht dagen les in een lokaal en zeven dagen thuisstudie geschikt zijn voor het werk op de grensbewaking. Dit is een klap in het gezicht voor de professionals die dagelijks deze belangrijke taak uitvoeren”, stelt de marechausseevereniging. „Als kwaadwillenden, zoals mensenhandelaren en terroristen, niet tijdens deze controle eruit worden gepikt, dan is het direct een gemiste kans om deze tegen te houden. Dat is dus werk voor professionals met een gedegen opleiding. Daarom zijn extra marechaussees nodig.”

De kritiek heeft effect: de pilot wordt volgens de vereniging voorlopig stopgezet in afwachting van overleg. „Daarbij zal de werkgever al gedane toezeggingen voor een tijdelijke aanstelling aan nu in totaal 60 burgers, nakomen. Mocht het overleg ertoe leiden dat deze burgers niet voor de grensbewaking ingezet worden, dan wordt voor hen ander werk gezocht.”

Wachtrij
In dat geval zullen de wachtrijen deze zomer weer fors oplopen. Maar de woordvoerder van de marechaussee denkt niet dat het zo’n vaart zal lopen. „De eerste groep burgers loopt al stage en ook de opleiding van de tweede groep gaat door. Wij gaan er vanuit dat het doorgaat. Die verkorte opleiding is mogelijk omdat deze mensen alleen voor de paspoortcontrole worden opgeleid en niet voor andere taken.’’

Ook staatssecretaris Visser meent dat de burgers een gedegen opleiding krijgen. ,,Bovendien werken ze nooit alleen, maar zitten met een militaire collega in de balie. Wanneer extra onderzoek nodig, wordt die reiziger aan collega’s overgedragen.’’ De staatssecretaris benadrukt dat eerder is besloten 417 extra marechaussees aan te nemen, maar dat pas eind 2019 iedereen is geschoold. De burgers vangen tot die tijd de pieken op.

Bron : gooieneemlander.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief