Het wordt steeds leger bij defensie

Gepubliceerd op: 11-6-2018

Naast de bestaande tekorten aan militair personeel dreigt defensie nu ook een groot gebrek aan burgermedewerkers te krijgen. Het gaat om voor de wederopbouw van de krijgsmacht belangrijke werknemers zoals inkopers, ict’ers en andere technici.

Afbeelding verwijderdDefensie heeft grote moeite om burgerfuncties te vervullen en start daarom een campagne om personeel te vinden. 

Lange tijd waren de burgerfuncties nog goed gevuld, maar in de tweede helft van dit jaar zullen 650 van zulke banen vacant zijn. Zonder een wervingsoffensief loopt dit naar verwachting op naar 1300 man volgend jaar. Daarom start het ministerie vandaag met een nieuwe campagne die speciaal op burgermedewerkers is gericht.

Inkoop
Een van de opvallende afdelingen waar de krijgsmacht mensen tekort heeft is inkoop. Door de jarenlange bezuinigingen was er voor verwervers maar weinig werk. De afdeling werd ingekrompen om geld uit te sparen. Nu het kabinet honderden miljoenen heeft uitgetrokken om reservedelen, nieuwe wapens en uitrustingen te kopen, zijn de inkopers ineens hard nodig.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) heeft er per direct vijftig nodig. Komen ze niet, dan loopt het op orde krijgen van de organisatie direct gevaar. Binnen de defensietop heerst namelijk angst voor het zogeheten onder-investeren. Het niet kunnen uitgeven van de extra miljoenen. Wat ten koste gaat van de onderhandelingspositie op het moment dat de politiek zich moet uitspreken over een verdere stijging van het defensiebudget.

Vergrijzing
Het tekort aan burgerpersoneel bij de krijgsmacht is ontstaan doordat het niet-militaire medewerkersbestand sterk is vergrijsd wat extra uitstroom veroorzaakt. Daarnaast is werven voor defensie in tijden van economische voorspoed altijd lastiger omdat marktpartijen ook aan zulk zeldzaam personeel trekken. Commandanten van krijgsmachtsdelen proberen daarom het huidige starre arbeidsvoorwaardengebouw aan te vallen om zo meer mogelijkheden te krijgen voor extraatjes waarmee ze zeldzaam personeel kunnen binnenhalen of houden.

Bij defensie is de verdeling militair versus burgerpersoneel grofweg twee derde om een derde. In totaal werken bij de krijgsmacht 55.000 mensen. Anders dan militairen hoeven burgers geen militaire opleiding te volgen en zijn ze ook niet verplicht op uitzending te gaan.

Bron : telegraaf.nl (krant) 11-06-18

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief