Intensivering militaire missie in Afghanistan en stoppen in Mali

Gepubliceerd op: 16-6-2018

De ministerraad heeft ingestemd met de verlenging en meerjarige intensivering van de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Afghanistan tot en met 2021 en het stoppen van de militaire missie in Mali in 2019.

De internationale veiligheidssituatie is de afgelopen jaren sterk veranderd en op punten zelfs verslechterd. Concrete dreigingen zijn het voortdurende en zorgwekkende Russische optreden in de Krim en Oost-Oekraïne, de slagkracht en invloedssfeer van jihadistische groeperingen in regio's rondom Europa en de daaruit volgende terroristische dreiging en irreguliere migratie richting Europa. Hierdoor doen internationale partners een groter beroep op Nederland en andere bondgenoten. De Nederlandse inzet in missies en operaties is daarom een onlosmakelijk onderdeel van de internationale aanpak van het kabinet voor de veiligheid van Nederland. Hiermee dragen we bij aan een veilige wereld en daardoor een veilig Nederland.

De jarenlange bezuinigingen, gecombineerd met de toenemende internationale druk en verantwoordelijkheden, hebben zijn weerslag gehad op de krijgsmacht. Het spreekt voor zich dat de krijgsmacht alleen wordt ingezet als dat ook verantwoord is. Het onlangs gepubliceerde rapport van de Algemene Rekenkamer over de Nederlandse inzet in de VN-missie MINUSMA in Mali onderstreept het belang hiervan nogmaals. De conclusies van het onderzoek van de Algemene Rekenkamer zijn nadrukkelijk betrokken bij de besluiten over de inzet in de verschillende missies.

lees meer op de website rijksoverheid.nl

Bron : rijksoverheid.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief