Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging

Gepubliceerd op: 18-6-2018

Onopvallend beveiligen. Staatsbezoeken, diplomatieke missies, evenementen. Bij dergelijke gelegenheden moet de veiligheid van de leden van het koninklijk huis - maar ook van ministers, ambassadeurs en hooggeplaatste gasten gewaarborgd zijn. Sedert de invoering van de Nationale Politie is de DKDB opgegaan in de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie en is het KLPD per gelijke datum opgeheven.  

Afbeelding verwijderdDe DKDB staat voor beveiliging op topniveau. Deze beveiligingsspecialisten zijn representatief, onopvallend en hebben oog voor privacy. Maar ook zijn ze: effectief bij het voorkomen en afweren van terroristische en criminele aanvallen.

Zoals de naam van de eenheid al laat blijken, men draagt zorg voor de beveiliging van koninklijke en diplomatieke personen. Je kent ze van televisie: de mannen in mooie zwarte pakken met die met een haviksblik de omgeving in de gaten houden: de mannen van de DKDB.

Anno 1994
De DKDB bestaat sinds 1994. Voor die tijd werkten de Veiligheidsdienst Koninklijk Huis en de Dienst Persoonsbeveiliging onafhankelijk van elkaar. Na de grote reorganisatie binnen de politie zijn ook deze twee diensten op de schop gegaan en samengevoegd tot de DKDB. De diensten werken nog steeds vrij zelfstandig maar er is sprake van een verregaande samenwerking.

De hoofdtaak van de huidige DKDB is "het voorkomen, afweren en doorstaan van aanslagen op leden van het Koninklijk Huis, gasten van de Leden en diplomaten". Bij de "diplomaten" worden niet alleen de Nederlanse hoogwaardigheidsbekleeders gerekend, maar ook hun buitenlandse collega's, buitenlandse gasten, politici en ambassadeurs. Onder bijzondere omstandigheden kan het zelfs zo zijn dat de DKDB de beveiliging van ministers en politie- en justitieambtenaren voor zijn rekening neemt.

Bron : arrestatieteam

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief