Schiphol vervangt 170 'profilers' door slimme camera's en 3D-scans

Gepubliceerd op: 11-7-2018

De 170 terreurjagers op Schiphol verliezen eind dit jaar hun baan. Ze worden op last van het ministerie van Justitie en Veiligheid vervangen door 3D-scans en slimme camera’s, die verdachte personen en bagage moeten aanwijzen.

Schiphol gaat eind dit jaar over op 3D-scans en slimme camera’s om verdachte bagage en personen op te sporen. De huidige terreurjagers zijn dan niet meer nodig.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevestigt dat de ’profilers’ van specialist Procheck International op Schiphol niet langer nodig zijn. Zij zijn getraind om terroristen, drugssmokkelaars, illegale migranten en criminelen op te sporen voordat ze in een vliegtuig stappen.

Veel luchtreizigers kennen hen wel van de extra balies, waar ze voor vertrek van verhoogde risicovluchten naar onder andere Amerika en Israël ineens nog eens worden ondervraagd wie hun koffers heeft ingepakt, wat ze gaan doen en waarom. Ze letten op gedrag, uiterlijk, route en reisdocumenten.

De directie van Procheck liet donderdag tegenover De Telegraaf weten dat het contract per 31 december 2018 na jaren door Schiphol is opgezegd. „We weten niet wat de reden precies is. We zijn in gesprek met de vakbonden en stellen een sociaal plan voor onze medewerkers op”, aldus een woordvoerder.

Volgens Schiphol gaat het om een ’aanwijzing’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid, in overeenstemming met de Luchtvaartwet. „Bedreigde vluchten krijgen ander veiligheidstoezicht bij controle van passagiers, rolkoffers, rugzakken en handtassen. We doen ons best om nieuw werk voor Procheck-medewerkers te vinden”, zegt een woordvoerster.

Deze opmerkelijke stap is volgens het ministerie in nauw overleg met de Koninklijke Marechaussee, die verantwoordelijk is voor de grensbewaking, tot stand gekomen. Observatie en fysieke checks door experts worden ’anders’ ingevuld.

De NCTV-zegsman benadrukt dat de bestaande security op Nederlandse luchthavens blijft gehandhaafd. „We controleren alle reizigers en hun koffers met de meest moderne technieken. Veiligheid heeft altijd de hoogste aandacht van alle partijen.”

Volgens Procheck is echter op kwetsbare locaties als luchthavens ervaren personeel nodig, dat deskundig is opgeleid om potentiële dreigingen te herkennen en daarop direct actie te nemen. „De menselijke factor is vaak van cruciaal belang voor een optimale beveiliging en afschrikeffect.”

Zo kan een gespannen houding, gezichtsuitdrukking of taalgebruik van een vliegpassagier voor een profiler soms al genoeg zijn om mensen met kwade bedoelingen tijdig te identificeren of zelfs een aanslag te verijdelen. Dat kunnen terreurjagers ook ’anoniem’ doen, vermomd als reiziger.

Bron : telegraaf/krant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief