Crisis bij NFI na gedwongen vertrek topman

Gepubliceerd op: 17-7-2018

RIJSWIJK - Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is sprake van een crisis, nu NFI-topman Peter van den Elzen is gedwongen tot opstappen wegens schending van gedragsregels. Tegelijkertijd loopt er een diepgaand onderzoek naar misstanden bij afgeronde moordonderzoeken van het instituut.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte gisteren bekend dat interim-directeur Van den Elzen (66) per direct vertrekt bij het forensisch laboratorium. Enkele uren eerder publiceerde De Telegraaf over een geheim onderzoek dat het ministerie afgelopen weken deed naar ontoelaatbaar gedrag van de directeur jegens een NFI-medewerkster.

NFI-baas stapt op na ontoelaatbaar gedrag
Het draaide om ernstige beschuldigingen, waaronder grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik door Van den Elzen. De betrokken medewerkster bevestigde het onderzoek zonder op de details in te gaan, maar zei vertrouwen te hebben in de uitkomst daarvan.

Justitieminister Grapperhaus noemt de zaak „heel vervelend”. „Het is verstandig dat deze man de eer aan zichzelf heeft gehouden”, reageert de bewindspersoon vanaf Bonaire.

Gedragsregels
De positie van Van den Elzen was onhoudbaar geworden, zo viel op te maken uit een verklaring van het ministerie: „Uit onderzoek is naar voren gekomen dat zijn handelen niet in overeenstemming is geweest met de gedragsregels ten aanzien van privérelaties op het werk. De contractuele relatie zal met onmiddellijke ingang worden beëindigd.”

Advocaat Sébas Diekstra staat de NFI-medewerkster bij die slachtoffer is geworden van het gedrag van de interim-directeur. ,,Cliënte is nog in beraad over mogelijke vervolgstappen. Eerst willen wij de bevindingen en conclusies van de onderzoekscommissie grondig bestuderen, alvorens een vervolgbesluit te nemen. Cliënte heeft op dit moment dan ook geen behoefte aan verder commentaar. Zij voelt zich door de kwestie aangetast in haar privacy en wenst anoniem te blijven.’’

Klokkenluider
Afgelopen week kwam het forensisch laboratorium ook al negatief in het nieuws, nadat De Telegraaf melding maakte van een onderzoek naar mogelijke misstanden bij moordonderzoeken. Een klokkenluider maakte begin 2017 melding van onregelmatigheden bij de afdeling Microanalyse Invasieve Trauma’s (MIT), dat lichamen onderzoekt op sporen van moordwapens.

Deze onderzoeken zouden niet volgens de daarvoor geldende regels zijn verricht. Advocaten reageerden geschokt, aangezien het mogelijk is dat verdachten de afgelopen tijd op basis van ondeugdelijk onderzoek zijn veroordeeld. „Misschien zitten er momenteel mensen ten onrechte achter de tralies”, aldus Jeroen Soeteman, voorzitter van de vereniging van strafrechtadvocaten.

Van den Elzen trad in juni 2017 aan bij het NFI en kreeg van oud-justitieminister Blok de opdracht mee om orde op zaken te stellen bij het instituut, waar een verziekte werkcultuur zou heersen. Medewerkers voelden zich er niet veilig en hadden last van een extreem hoge werkdruk. Volgens Justitie heeft het plotselinge vertrek van de algemeen directeur geen gevolgen voor de continuïteit van het werk van het NFI, aangezien zijn tijdelijke contract binnen enkele maanden zou aflopen en de aanstellingsprocedure van een nieuwe directeur al bijna afgerond is.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief