Paarden en marechaussee: een mooi span

Gepubliceerd op: 18-7-2018

Opzwepende muziek van rocker Bruce Springsteen schalt over manege de Middenhof in Maassluis. In de ring zwepen ruiters van de marechaussee hun paarden op tot grootse daden. De jaarlijkse outdoorwedstrijd Springen & Dressuur van het Wapen heeft deelnemers van heinde en verre getrokken. Vooral de leden van het Ere-escorte trappelen van ongeduld. Voor hen is de wedstrijd een perfecte combinatie van onder druk trainen en laten zien wat ze waard zijn.

Afbeelding verwijderd Afbeelding verwijderd


Wachtend op haar beurt, borstelt en zadelt opperwachtmeester Chantal Gommans Carissimo. Hoofdstel op; het dier is klaar voor de strijd. Bij het onderdeel dressuur leest een helper de proef vanaf de kant hardop voor. Vanuit een hokje taxeert een jury of de figuren juist worden uitgevoerd. “De communicatie tussen paard en ruiter moet kloppen”, legt wedstrijdorganisator opperwachtmeester Stephanie Gog uit. “Als ruiter en paard niet één zijn, heeft het allemaal geen enkele zin”, vult Gommans aan.

Terug op stal zadelt ze Carissimo af. Hangend tegen de wand van de box schuurt het dier zweet af. De vermoeide Carissimo raakt geïrriteerd door het hoofdstel en de vliegen die hem bestoken. Chantal gaat ze te lijf met een spray. Ook bij haar hakt de dressuurwedstrijd er fysiek in. “Je moet je paard met lichaamsbewegingen constant in de aanleuning houden en precies aangeven wat je wilt. Een paard weegt al snel 500 kilo. Stel dat het zélf beslist…. Succes!”

Lees het volledige artikel in de defensiekrant/2018/14/05

Bron : defensiekrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief