Buitenlandse soldaten in het Nederlandse leger: een goed idee?

Gepubliceerd op: 23-7-2018

Duitsland overweegt buitenlandse soldaten te werven voor het leger, om het tekort aan defensiepersoneel op te vangen. Ook in Nederland komt Defensie mankracht tekort. Moeten wij de krijgsmacht ook open stellen voor buitenlanders? ,,We laten Poolse mensen ook onze muren stucen. Waarom dan niet in het leger?"

Het probleem waarvoor Nederland en Duitsland zich gesteld zien, is hetzelfde. Hoe kun je personeel warm maken voor werk in het leger, in een tijd dat ze ergens anders veel meer kunnen verdienen? ,,Die golfbeweging zie je altijd", zegt Dick Zandee, defensiespecialist bij Clingendael. ,,Als het economisch goed gaat, komt het leger moeilijk aan personeel. Daar komt nog bij dat het Nederlandse leger steeds minder op missie gaat. De toeslag die daarvoor uitgekeerd werd, was altijd een mooie aanvulling op het loon. Maar dat ontbreekt nu ook."

De Duitsers, die ongeveer 20.000 manschappen tekort komen, kijken nadrukkelijk over de grens. Burgers uit andere EU-landen die voor het Duitse leger willen werken, krijgen in ruil een paspoort, is het idee. De plannen zijn nog niet officieel, maar worden door het ministerie niet ontkend.

Lees meer....

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief