Krijgsgevangenen in Changi door de ogen van tekenaar Henk Brouwer

Gepubliceerd op: 24-7-2018

Tentoonstelling | Museum Bronbeek
Datum: 9 augustus 2018 - 6 januari 2019
Locatie: Museum Bronbeek

Afbeelding verwijderdTentoonstelling over Changi, het grootste Japanse krijgsgevangenkamp van Zuidoost-Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Henk Brouwer portretteerde medegevangenen en maakte schetsen van het dagelijks leven.

In Changi in Singapore verbleven 50.000 geallieerde soldaten. Vooral Engelsen en Australiërs, maar ook enkele duizenden Nederlanders. In het begin waren de leefomstandigheden relatief gunstig. Voor de meesten was Changi een doorvoerkamp op weg naar veel zwaardere kampen in Japan en aan de beruchte Birma-Siamspoorlijn. Maar ook in en rond Changi moest zware arbeid worden verricht. Zo werden Henk Brouwer en honderden anderen ingezet bij de aanleg van vliegveld Changi.

Overleven door te tekenen
Dwangarbeid, mishandelingen, honger en ziekten eisten steeds vaker hun tol. De gevangenen probeerden zich op allerlei manieren in leven te houden. Landstormsoldaat en tekenaar Henk Brouwer deed dat door te tekenen. Hij maakte tientallen aquarellen, portretteerde zo'n 300 medegevangenen en maakte schetsen van het kampleven.

Na de oorlog schreef hij uitgebreid over zijn oorlogservaringen. Dankzij de recente vondst van zijn bijzondere en veelzeggende werk krijgt u voor het eerst een beeld van de werkelijkheid van Changi. Het krijgsgevangenkamp waar veel Nederlandse soldaten het leven lieten en anderen voor het leven werden getekend.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief