Nederland treedt toe tot Europees Openbaar Ministerie

Gepubliceerd op: 3-8-2018

Nederland wordt als 21e EU-land lid van het Europees Openbaar Ministerie (EOM), maakt de Europese Commissie heeft woensdag bekend. De toetreding is geen verrassing, aangezien die in het regeerakkoord is aangekondigd. Daarin staat dat "deelname de samenwerking om fraude met EU-geld te bestrijden vergemakkelijkt".

Afbeelding verwijderdHet vorige kabinet van premier Mark Rutte wilde al meedoen aan het EOM, maar de Tweede Kamer vond destijds dat justitiezaken een nationale bevoegdheid moesten blijven.

Het EOM komt eind 2020 uit de startblokken. In het hoofdkwartier in Luxemburg wordt uit elke deelnemende lidstaat een aanklager gestationeerd.

Fraude
De aanklagers moeten ervoor zorgen dat grensoverschrijdende btw-fraude boven de 10 miljoen euro en misbruik van EU-geld minder vaak onbestraft blijven.

Nu zijn de lidstaten zelf verantwoordelijk voor vervolging, maar veel zaken blijven op de plank liggen of worden geseponeerd.

EU-landen lopen jaarlijks minstens 50 miljard euro mis door btw-fraude. Het EOM moet bij de bestrijding zorg dragen voor een soepelere samenwerking en een gelijke aanpak in de Europese Unie. De rechtspraak blijft nationaal.

Bereik
EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) verwelkomt Nederland als nieuw lid. "Hoe meer landen erbij komen, hoe breder het bereik van het EOM en hoe meer geld er kan worden teruggevorderd."

De Europese Commissie heeft woensdag een lijst met kandidaten voorgesteld voor een twaalfkoppig panel dat de hoofdaanklager gaat selecteren. Het panel gaat in oktober aan de slag.

Mogelijk krijgt het EOM in de toekomst meer bevoegdheden, zoals bijvoorbeeld het behandelen van terrorismezaken. Polen, Hongarije, Zweden, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk doen vooralsnog niet mee. Malta treedt binnenkort toe tot het samenwerkingsverband.

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief