31e Nationale herdenking in Nationaal Herdenkingspark Roermond

Gepubliceerd op: 1-9-2018

Op zaterdag 1 september werd in het Nationaal Herdenkingspark Roermond, voor de 31e keer de herdenking bij het Nationaal Indië-monument gehouden. De plechtige herdenking begon om 14.00 uur. Bijzonder dit jaar was de onthulling van een nieuw ‘Verbindend Monument’

Afbeelding verwijderdIndie monument Roermond(Indiëherdenking Roermond)

Meer dan 20.000 Indië-veteranen, familieleden en nabestaanden, pelgrimeren ieder jaar weer naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond om de ruim 6200 jonge mannen en vrouwen te eren en te gedenken, die gedurende de jaren 1945-1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.

De herdenkingsplechtigheid vond plaats bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 dat in 1988 door ZKH Prins Bernhard is onthuld. Bij dit monument zijn per onderdeel de gesneuvelden op een bronzen plaquette vastgelegd, daarnaast staan op 18 roestvrijstalen zuilen ook alle namen vermeld. 

De herdenking stond mede in het teken van de 122 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Koreaanse oorlog (1950-1953) en de gevallenen tijdens vredesoperaties.

Afbeelding verwijderdEen groot aantal hoogwaardigheidsbekleders woonde herdenking bij. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties de heer Knops heeft namens de regering een toespraak gehouden. De heer van Bergen zal zijn jaarlijkse declamatie voordragen.

Door vertegenwoordigers van veteranenorganisaties, overheden, burgerlijke- en militaire autoriteiten worden o.a. kransen gelegd bij het Nationaal Indië-monument, bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het monument voor Burger-slachtoffers. Leerlingen van groep 8 van een Midden-Limburgse basisschool waren behulpzaam zijn bij het leggen van enkele kransen.

Tijdens de minuut stilte heeft een formatie van vier F-16 straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht een ‘flypast’ uitgevoerd in de zogenoemde ‘missing man formation’.

De herdenking werd muzikaal omlijst door de Marinierskapel en het Roermondse koor Les Amis du Bon Coeur.
De erewachten werden gevormd door het korps Mariniers, de Koninklijke Marechaussee en het Regiment van Heutsz uit Schaarbergen.

Namens de SMC was aanwezig vz SMC J.Vlaming, F.H.C. Meijer, Th.M.J. Moors (vergezeld van dochter en schoonzoon), L.J. van der Veer, J.W.G. Kummeling (kranslegger), J.Gatsma (banierdrager). De roos (afbeelding rechts gemaakt door J. Vlaming)op de plaquette is gelegd namens K.Y. Besançon. Aanwezig was ook brigade-generaal V. Egbers. Hij vertegenwoordigde CKMAR.

Een foto-impressie van deze plechtigheid.
Foto's gemaakt door Frans Meijer.

Bron : nim-roermond.nl/div.media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief