Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Italië wil dat patrouilleschepen vluchtelingen in andere landen aan wal zetten

Geplaatst op: 4-9-2018

Opnieuw zijn er Italiaanse dreigementen in de richting van Brussel. Als operatie-Sophia niet wordt aangepast, overweegt Rome zijn medewerking op te zeggen, liet minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini weten.

Vorige week dreigde Salvini ook al de Italiaanse contributie aan de EU stop te zetten als er geen oplossing kwam voor migranten die door een schip van de Italiaanse kustwacht uit de Middellandse Zee waren gered. Uiteindelijk boden Ierland, Albanië en de katholieke kerk aan de asielzoekers op te vangen.

Maar wat betreft de Sophia-operatie vangt Italië voorlopig bot. Deze EU-missie in de Middellandse Zee heeft als primair doel om mensensmokkel tegen te gaan. Maar als de marineschepen mensen in nood tegenkomen, redden ze die ook uit zee. Italië heeft er genoeg van dat deze schepen standaard naar een Italiaanse haven worden gebracht en pleit voor een rotatiesysteem. Daarbij zouden ze verdeeld moeten worden over havens in verschillende landen, onder andere in Frankrijk, Griekenland, Malta en Spanje. De Italiaanse minister van defensie Elisabetta Trenta greep gisteren een vergadering met haar Europese collega's in Wenen aan om dit voorstel te deponeren.

Het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex, zo legde zij haar ambtgenoten voor, zou dat proces volgens het Italiaanse voorstel moeten gaan coördineren. Frontex zou daartoe een aparte afdeling moeten oprichten die uit vertegenwoordigers van verschillende EU-lidstaten bestaat. Als standplaats stelt Italië het Sicilaanse Catania voor. Daar moet per keer worden bepaald naar welke haven het betreffende marineschip moet uitwijken.

lees verder op de website van trouw.nl

Bron : trouw.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!