Oud-wethouder bezoekt Nederlandse militairen in Litouwen

Gepubliceerd op: 19-9-2018

Er gebeurd zoveel achter de schermen om de internationale veiligheid te garanderen zonder dat we daar echt goed weet van hebben.", zei portefeuillehouder humanistische geestelijke verzorging Elisabeth van Oostrum (oud wethouder D66 Utrechtse Heuvelrug) tijdens een werkbezoek van vrijdag 14 tot en met zondag 16 september aan de Nederlandse militairen in Litouwen.

Doel van het bezoek was een ontmoeting met de militairen, waar zowel een vertegenwoordiging van het Humanistisch Verbond als de Universiteit voor Humanistiek zich liet informeren over het werk van de humanistische geestelijke verzorging.

Op het Duits/Nederlandse kamp in Rukla werd de delegatie rondgeleid door humanistisch raadsman Reinier langs alle onderdelen die uit solidariteit met de Baltische staten zich inzetten om de NAVO partners te behoeden voor een interventie vanuit Rusland. Zo brachten zij een bezoek aan de Temporary Support Area (TSA) en hadden zij een gesprek met de Senior National Representative (SNR) van het Nederlandse detachement. Daarnaast namen de deelnemers van het werkbezoek ruim de tijd om met individuele militairen te spreken over hun werk. Allen waren onder de indruk van de openhartige gesprekken met de militairen over het leven aan de oostgrens van Europa en de effecten ervan op hun leven thuis in Nederland.

Geestelijke begeleiding
Geestelijk verzorgers zijn overal waar militairen gaan, en beschikbaar voor individuele begeleiding van het personeel en hun thuisfront. Daarnaast organiseren zij ook bezinningsmomenten en geven zij commandanten gevraagd en ongevraagd advies. Er zijn ook buiten Nederland geestelijk verzorgers geplaatst zoals op Curaçao.

Voor meer informatie kijk op: https://www.humanistischverbond.nl/humanistische-geestelijke-begeleiding-defensie

De delegatie die een werkbezoek aan de militairen in Litouwen hebben gebracht bestond uit: Elisabeth van Oostrum (portefeuillehouder humanistische geestelijke verzorging Hoofdbestuur Humanistisch Verbond), Christa Compas (directeur Humanistisch Verbond), Anja Machielse (bijzonder hoogleraar en opleidingsdirecteur aan de Universiteit voor Humanistiek), Carmen Schuhmann (universitair docent praktische humanistiek aan de Universiteit voor Humanistiek) en Erwin Kamp (Hoofdkrijgsmachtraadsman).

Bron : nieuwsbladdekaap.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief