Militaire megaparade

Gepubliceerd op: 22-9-2018

Een twee kilometer lange colonne van authentieke militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog bepaalt vanmiddag het straatbeeld tussen Arnhem en het naburige Oosterbeek.

Afbeelding verwijderdDuizenden nabestaanden en liefhebbers van oude legervoertuigen komen naar de herdenking. Foto VidiPhoto

Honderden authentieke jeeps, motoren en opvouwbare fietsen zorgen voor een invasie aan de westzijde van de Gelderse hoofdstad, waar in de oorlog hevig is gevochten. Met de invasie van vandaag wordt de militaire operatie, de grootste veldslag die ooit op Nederlands grondgebied is gevoerd, herdacht.

Door de aanwezigheid van de vele legervoertuigen lijkt het slagveld van De Slag om Arnhem nu opnieuw het middelpunt van een grootse militaire operatie. „Het is een herdenking die voortleeft bij duizenden nabestaanden en liefhebbers van oude legervoertuigen. De meeste deelnemers zijn ook gekleed in militair tenue”, aldus directeur Eef Peeters van het oorlogsmuseum in Arnhem.

“Het was in de oorlog een race tegen de klok om de Rijnbrug te kunnen redden. Er werd uiteindelijk slechts één bruggenhoofd gevestigd, omdat onderweg eerst hevige straatgevechten in Oosterbeek en Arnhem moesten worden gevoerd met de Duitsers”.

De snelheid waarmee die manschappen toen vanuit Wolfheze naar de Rijnoever-verbinding in Arnhem moesten zien te komen, ligt nu ten grondslag aan de parade Race to the Bridge, die vanmiddag weer duizenden toeschouwers op de been brengt.

“In het oorlogsslagveld telde iedere seconde, maar bij ons kent de Race to the Bridge geen winnaar,” zegt Peeters. ”Het is een colonne waarin de voertuigen netjes achter elkaar blijven. Vooraan rijden deelnemers op militaire vouwfietsen van parachutisten. Dus bepaald snel gaat het niet. Sterker nog: die fietsers bepalen het tempo van de hele karavaan.”

Onder de deelnemers zijn tientallen Nederlanders, Tsjechen, Fransen, Italianen, Luxemburgers en Belgen. Jacqueline De Ruiter uit Doorwerth is één van de weinige vrouwen. “Ik vind het belangrijk om deze herinneringen in stand te houden. We hebben thuis twee legerjeeps. Een voor m’n man en één voor mij. We doen nu allebei mee” zegt ze.

Engelsman Andy Walker uit Blackpool komt jaarlijks naar de herdenking. “Het is voor mij het hoogtepunt van het jaar. Ik vind het mooi om te zien dat men hier nog zo dankbaar is voor de Britse inzet van toen. Elk jaar is het weer een feest om hier te zijn,” aldus de taxichauffeur die het Oosterbeekse dorpscafé ’t Pumpke nu zijn stamkroeg noemt.

Bron : telegraaf.i/door Pieter Ploeg

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief