Het broeit binnen Defensie: ’Een leven in armoede’

Gepubliceerd op: 24-9-2018

AMSTERDAM - Er broeit arbeidsonrust bij Defensie. Terwijl vakbonden het resultaat van cao-onderhandelingen verdedigen, klinken vanuit de krijgsmacht noodkreten over de voorgenomen aanpassing van het pensioenstelsel en de salarissen.

Afbeelding verwijderdOfficieren openen met een brandbrief aan minister Bijleveld en staatssecretaris Visser (Defensie) de aanval. Ze beklagen zich hierin over het bereikte onderhandelingsresultaat. Onderdeel hiervan is de aanpassing van het pensioenstelsel van eind- naar middenloon.

Hierdoor krijgen leidinggevenden die nog jaren hebben te gaan er volgens de Gezamenlijke Officierenverenigingen (GOV) straks per jaar maximaal 14.000 euro minder aan pensioen. Ze vinden dit onverteerbaar als kaderleden die ervoor moeten zorgen dat het door bezuinigingen aangetaste defensieapparaat op poten wordt gezet.

,,We maken ons zorgen over de toekomst te maken”, schrijven de officieren. ,,Het wantrouwen in de organisatie begint alarmerend te worden.”

’Armoede’
Het broeit ook onder de manschappen. Ze beklagen zich in besloten facebookgroepen over de cao. Hun voornaamste klacht is dat de beloofde salarisverhoging van 3,9 procent voor de komende twee jaar te beperkt is om een einde te maken aan wat ze ‘een leven in armoede noemen’.

Zo vertelt een sergeant-majoor met twintig dienstjaren die niet met zijn naam in de krant wil dat hij jonge collega’s adviseert heel diep na te denken over hun baan wanneer ze aan kinderen beginnen. ,,Ik kan met mijn salaris net 140.000 euro aan hypotheek krijgen. Dus hoe moet je met minder voor een gezin zorgen”, verzucht hij.

De onderofficier kent ook de verhalen van jonge korporaals die de hele week op de kazerne slapen omdat ze geen geld voor benzine hebben om naar huis te rijden. Als avondeten neemt één van hen twee witbroden mee waar hij de hele week ’s avonds van moeten eten. Gratis avondeten is wegbezuinigd. Net als de zorgverzekering van de baas.

’Groot probleem’
"Die verhalen ken ik ook”, reageert duo-voorzitter Marc de Natris van de GOV. ,,Wie bij Defensie begint, zit onder de armoedegrens van 1930 euro per maand voor een gezin. Pas bij uitzendingen kom je daarboven. Het is een groot probleem. Ook voor de organisatie want hoe werf je met zulke salarissen?”

Tot de ledenraadplegingen klaar zijn, houden andere bonden de kaarten tegen de borst. VBM-voorman Jean Debie vindt het niet opportuun te reageren op de geluiden uit de achterban totdat hij de uitkomst van de raadplegingen aan de staatssecretaris heeft overgebracht.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief