Conferentie aanpak mensenhandel en mensensmokkel Caribisch Nederland

Gepubliceerd op: 25-9-2018

Het ministerie van Justitie en Veiligheid houdt deze dagen op Bonaire een conferentie over mensenhandel en mensensmokkel. De driedaagse conferentie begon op 18 september en is bedoeld voor experts van verschillende diensten/instanties uit Caribisch Nederland, Curaçao, Sint Maarten, Aruba en Nederland.

Afbeelding verwijderdDe opbouw en instandhouding van goede informatievoorziening is voor de aanpak van mensenhandel en mensensmokkel cruciaal. Daarom is een Themaregister in het leven geroepen, dat ook voor de andere landen beschikbaar is gesteld. In het register worden relevante gegevens verzameld en geanalyseerd met als doel het effectief aanpakken, bestrijden en voorkomen van mensenhandel en mensensmokkel.

Dag 1 staat in het kader van kennisoverdracht voor het opbouwen en in stand houden van een Themaregister Mensenhandel en Mensensmokkel waarvoor in Juni 2017 in Caribisch Nederland een convenant is getekend. Het register is nu klaar en kan in gebruik worden genomen. Meldingen en signalen van mensenhandel en mensensmokkel kunnen in het register worden opgenomen. Deelnemende diensten aan de training zijn onder andere politie, Koninklijke Marechaussee, openbaar ministerie, immigratiedienst, arbeidsinspectie, openbare lichamen, Kustwacht en RST.

Dag 2 is gericht op het uitwisselen van ervaringen over de preventie en aanpak van mensenhandel en mensensmokkel in en tussen de landen van het Koninkrijk. De landen hebben hiervoor in 2015 een Memorandum of Understanding (MoU) afgesloten. Op dag 3, de laatste dag, komen experts uit Verenigde Staten (VS). Ze zullen ingaan op opsporing van mensenhandel en mensensmokkel. Er zal in het bijzonder worden gekeken naar het financieel rechercheren en de benadering van slachtoffers in het opsporingsproces. De afspraken tot samenwerking tussen het Koninkrijk en de VS staan in een MoU uit 2016.

Het doel van het conferentie is om verder een betere samenwerking te bevorderen om de preventie en de bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel effectief aan te pakken. Mensenhandel en mensensmokkel zijn zware misdrijven en moeten stevig worden aangepakt. Mensenhandel is het uitbuiten van mensen onder dwang en wordt in internationaal verband ook aangeduid als een moderne vorm van slavernij. De belangrijkste sectoren waar uitbuiting plaatsvindt is de horeca, bouw, prostitutie en huishoudelijke hulp. Mensensmokkel is het illegaal overbrengen van mensen naar een ander land.

Bron : bonaire.nu

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief