VN pleidooi Rutte: 'Missies moeten beter en veiliger'

Gepubliceerd op: 28-9-2018

Afbeelding verwijderd

Premier Rutte schudt de hand van een VN-militair in de wandelgangen in New York. © ANP

Nederland wil de soms erbarmelijke kwaliteit van VN-vredesmissies aanpakken. Premier Rutte ziet wel enige progressie in New York.

Zijn gesprek met militairen gisteren leverde een waardevol 'inzicht' op, vertelt Rutte als hij met zes vredesbewakers uit onder meer Nigeria, Korea, Spanje en Australië bij de VN van gedachten heeft gewisseld. De Australische in dit gezelschap drukte de premier op het hart te zorgen voor meer vrouwelijke soldaten. Zij had zelf ervaren hoe belangrijk ze zijn bij het verzamelen van inlichtingen. Vrouwen kunnen soms makkelijker contact leggen met de lokale bevolking dan mannen, zeker met de vrouwelijke bewoners van het missiegebied.

,,Dat kun je ook bedenken, maar het is mooi om het van haar nog eens te horen'', zei de premier. ,,Dat vrouwen in staat zijn meer informatie te verzamelen, is natuurlijk echt interessant om op je te laten inwerken. Doen we dat voldoende?''

Rutte vraagt tijdens de jaarlijkse vergaderweek van wereldleiders bij de Verenigde Naties opnieuw aandacht voor misstanden bij vredesmissies. Er is gebrek aan van alles, van pantservoertuigen en communicatieapparatuur tot veldhospitalen. Militairen uit arme landen die tegen een vergoeding vredestroepen inzetten, zijn soms gevaarlijk slecht getraind, terwijl conflicten steeds ingewikkelder worden. Er zijn gevallen bekend van soldaten die omkwamen nadat ze de voertuigen die bermbommen detecteren, achteraan in hun konvooi hadden laten rijden, in plaats van voorop. In 2017 sneuvelden de meeste blauwhelmen in twee decennia: 59 doden.

Seksueel misbruik
Vredessoldaten misdragen zich bovendien geregeld. Persbureau AP vond vorig jaar 2000 beschuldigingen van seksueel misbruik door blauwhelmen in twaalf jaar tijd. Franse vredestroepen zijn beschuldigd van verkrachting in de Centraal Afrikaanse Republiek, Congolese vrouwen zouden zwanger zijn geraakt na misbruik door onder andere militairen uit Tanzania en vorig jaar bleek dat Sri Lankaanse blauwhelmen in Haïti geregeld seks hadden met kinderen.

Modernisering en verbetering van vredesoperaties is voor Nederland een speerpunt tijdens het lidmaatschap van de Veiligheidsraad, dit jaar. Rutte richt zijn inspanningen onder meer op het verbeteren van inlichtingen. Nederlandse militairen zijn in Mali goed in het verzamelen van informatie, en helpen zo de hele missie effectiever en veiliger te werken.

Helder
Rutte wil ook dat er een rotatiesysteem voor belangrijk materieel komt. Nederland moest eindeloos lobbyen om een land bereid te vinden Hollandse helikopters in Mali te vervangen. ,,We willen ook dat de VN-vredesmissies precies weten wat ze bereikt willen hebben als de operatie erop zit'', legt Rutte uit. Een heldere strategie is er nu niet altijd.

Verbetering gaat heel langzaam, erkent de premier, maar hij ziet stapjes in de goede richting. Gisteren schaarden diverse landen die troepen leveren, zich achter een actieplan dat secretaris-generaal Antonio Guterres met Nederlandse steun opstelde. Vorige week sprak de Veiligheidsraad al af het mogelijk te maken om landen te korten op de VN-vergoeding als hun soldaten er een puinhoop van maken. Het is een plan uit de koker van de Amerikanen, waar Nederland aan heeft meegewerkt. De VS voert de druk om betere, efficiëntere troepen op pad te sturen op, door de financiële bijdrage te verlagen. Nu betaalt de VS nog 28,5 procent van de kosten, dat wordt 25 procent, herhaalde president Donald Trump gisteren nog maar eens in zijn toespraak voor alle lidstaten van de VN.

Zootje
Nederland houdt tot 1 januari 250 militairen gestationeerd in Mali, vorig jaar de dodelijkste missie. Ook twee Nederlanders kwamen om. Kan Nederland wel soldaten uitzenden als VN-vredesmissies soms zo'n zootje zijn? Premier Rutte zei eerder van wel. ,,Omdat we bij deze missie met onze partners hebben gewerkt aan de randvoorwaarden, en die goed hebben geregeld. Dan nog hebben we vreselijke dingen gezien met Nederlandse militairen; ook dan kunnen dingen fout gaan. Dat wordt onderzocht, en er wordt actie ondernomen. Maar op zich kunnen we in Mali goed werken.''

Bron : bndestem.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief