Militaire voertuigen op trein naar Noorwegen

Gepubliceerd op: 14-10-2018

Stuk voor stuk reden tientallen militaire voertuigen de treinwagons op in Steenwijk. Klaar voor vertrek naar oefening Trident Juncture in Noorwegen. Ze kwamen vanaf de Johannes Postkazerne in Havelte. Het gaat om CV90-gevechtsvoertuigen, Boxer-pantserwielvoertuigen, vrachtwagens, terreinwagens en een bergingstank.

Afbeelding verwijderdOp 2 treinen reizen de voertuigen via Duitsland, Denemarken en Zweden naar het oefengebied bij Rena in Noorwegen. Voor vertrek zijn alle voertuigen ontsmet, om de verspreiding van eventuele ziektes tegen te gaan.

Flinke klus
Het is een flinke klus om de Nederlandse militairen en hun materieel naar Noorwegen te brengen. De marine en civiele schepen brengen vanaf komende week het gros van het zware materieel naar Noorwegen. De luchtmacht zet haar transportvliegtuigen in om personeel en overige spullen naar Trident Juncture te vliegen.

Naar het Scandinavische land gingen eerder al 16 diepladers van Defensie via de weg. Die transporteren de arriverende NAVO-eenheden naar hun oefenlocaties.

Opstoppingen voorkomen
Het samenbrengen van 50.000 NAVO-troepen vergt veel internationale coördinatie. Vanuit Nederland doet het Defensie Ondersteuningscommando dit met een zogeheten national movement coordination cell. De aankomst in de Noorse havens en op de vliegvelden wordt nauwgezet afgestemd om opstoppingen te voorkomen. De troepen moeten 25 oktober aanwezig zijn. Dan beginnen de belangrijkste manoeuvres van de oefening.

Snel kunnen verplaatsen
De gelijktijdige verplaatsing van zoveel NAVO-troepen is al een oefening op zichzelf. En geen onbelangrijke. Het snel kunnen verplaatsen draagt bij aan een geloofwaardige afschrikking van tegenstanders.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief