De cyberoorlog met Rusland is een feit. Maar wat betekent dat precies?

Gepubliceerd op: 24-10-2018

De cyberoorlog met Rusland is een feit, bevestigde minister van defensie Bijleveld. Maar wat betekent dat precies? Wanneer moet een land terugslaan? En schieten de Navo-bondgenoten elkaar trouwens te hulp?

Afbeelding verwijderdHoe ziet oorlog eruit? Bommen, granaten, verwoeste steden, slagvelden met vele doden, vernietiging en ellende. De beelden zijn overduidelijk, ook voor mensen die nooit zoiets hebben meegemaakt. Maar is hacken vanuit een huurauto op een parkeerplaats bij een hotel ook oorlog? Minister van defensie Ank Bijleveld lijkt dat wel te vinden.

In ieder geval antwoordde Bijleveld bevestigend op vragen van de presentator van ‘WNL op zondag’. Aanleiding voor de vragen was het oppakken van Russische geheim agenten in Den Haag, die vanuit een hotel de waakhond voor chemische oorlogvoering OPCW bespioneerden. Is dat onderdeel van een cyberoorlog? Bijleveld: “Ja, dat is het wel.”

Sovjet-tanks
Nederland is dus in oorlog met Rusland, zegt onze eigen minister van defensie. Dat is een vreemde gewaarwording, zeker voor wie is opgegroeid tijdens de Koude Oorlog. Toen bestond het idee dat de Sovjet-tanks zo over de Duitse laagvlakte naar Nederland konden rollen. Is het nu ook weer zo ver, staan de Russen digitaal aan de grens?

Nee, dit is geen oorlog, zeggen zowel Sico van der Meer als Terry Gill, twee experts op het gebied van oorlogvoering. “Laten we het niet groter maken dan het is”, zegt Van der Meer, onderzoeker bij Clingendael. De uitspraak is Bijleveld ‘in de mond gelegd’, vindt hij, en ‘figuurlijk bedoeld’. In ieder geval was haar opmerking absoluut geen oorlogsverklaring aan Rusland. “Dit was ook geen toespraak of officieel statement, waarin je zo’n verklaring doet.”

Maar voor een oorlog is tegenwoordig geen officiële aankondiging meer nodig, zegt Gill, hoogleraar militair recht aan de Universiteit van Amsterdam: “Oorlogsverklaringen worden niet zoveel meer gedaan.” De tijd is voorbij dat het ene land het andere liet weten, liefst per telegram: nu is het oorlog. “We moeten kijken naar het feitelijke gedrag. Is er een gewapend conflict of niet?”

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief