Minister en CDS bezoeken Trident Juncture

Gepubliceerd op: 31-10-2018

Minister Ank Bijleveld-Schouten bezocht Trident Juncture, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Ze deed dat samen met Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Zij waren in gezelschap van hun Noorse collega’s. Noorwegen is niet alleen gastheer van de oefening maar geldt al jaren als een zeer trouwe partner.

Bijleveld: “De nauwe samenwerking tussen onze beide landen staat symbool voor de solidariteit binnen de NAVO. NAVO-bondgenoten staan klaar om elkaar indien nodig te verdedigen. Dat deze verbondenheid niet alleen op papier bestaat, laten we zien met deze grootschalige en eensgezinde oefening.”

Afbeelding verwijderdMinister Ank Bijleveld en haar Noorse collega praten aan tafel met media in Noorwegen (afb.)

De Nederlandse en Noorse defensie werken samen tijdens missies en trekken - net als in 2015 - samen met Duitsland op binnen de VJTF, de zogenoemde flitsmacht van de NAVO. Ook de wintertraining van het Korps Mariniers vindt plaats in Noorwegen. Dit jaar voor het eerst ook met de Noren samen. Nederlandse F-16-squadrons  doen er ervaring op met arctische omstandigheden en ook rondom de invoering van de F-35 wordt samengewerkt.

Rivieroversteek
De minister woonde in de middag een demonstratie bij van een rivieroversteek van de A-compagnie van 45 Pantserinfanteriebataljon. Daar werd luitenant Dennis bovendien volledig verrast met een bevordering ‘te velde’ door de minister.

Tijdens Trident Juncture verblijven 2.200 Nederlandse militairen op Noorse bodem of varen in de Noorse wateren.  In totaal komen meer dan 50.000 militairen uit meer dan 30 landen in het koude Noorwegen in actie. Bijleveld: “De oefening verhoogt de gereedheid van de Nederlandse krijgsmacht. Door zo grootschalig te oefenen en sneller te kunnen verplaatsen, samen met andere landen. Dat is nodig om er te staan als het nodig is.”

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief