Opvangdeal met Libiërs ver weg

Gepubliceerd op: 1-11-2018

Afrikaanse vluchtelingen proberen nog dagelijks in gammele bootjes Europa te bereiken. Veel pogingen stranden, met niet zelden fatale gevolgen.

Afbeelding verwijderdAsielzoekers blijven gevaarlijke oversteek maken FOTO EPA

Een ’deal’ over de opvang van migranten in Tunesië en Libië is voorlopig van de baan, concluderen Tweede Kamerleden die vorige week in de Noord-Afrikaanse landen waren.

Eerder werd zo’n afspraak door EU-landen wél gemaakt met Turkije, waardoor dat land in ruil voor geld bootmigranten tegenhoudt en mensen opvangt in lokale kampen. In het regeerakkoord is opgenomen dat het de bedoeling is om ook zo’n ’Turkijedeal’ met Noord-Afrika te sluiten.

Voorlopig is de harde werkelijkheid dat asielzoekers nog dagelijks proberen met gammele bootjes Europa te bereiken. Dit jaar verdronken al 1267 vluchtelingen die vanuit Libië per boot de risicovolle oversteek probeerden te maken, blijkt uit cijfers van de International Organisation for Migration (IOM).

Eigenbelang
Afgevaardigde Kamerleden denken dat een ’Turkijedeal’ met Libië en Tunesië voorlopig niet te sluiten is. „Het staat zelfs niet meer op de agenda”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Voordewind. Gezamenlijke afspraken tussen EU-landen komen maar mondjesmaat van de grond. VVD’er Azmani wijt dat aan slechte samenwerking tussen Europese landen. Zo constateert Azmani dat sommige Europese landen vooral aan hun ’eigenbelang’ denken. „Duitsland en Frankrijk hebben in Tunesië eigen bureautjes om migranten met expertise naar hun land te krijgen.”

De VVD’er ziet het succes van de afspraak over migrantenopvang die in 2016 met Turkije is gemaakt als een van de oorzaken dat het in Noord-Afrika nog niet lukt. Nu Europa daardoor niet meer met zulke grote aantallen asielzoekers te maken heeft, zou de urgentie ontbreken om iets aan de toestroom uit Afrika te doen en daarvoor de portemonnee te trekken. „De zelfmoordaanslag in Tunis onderstreept dat een gezamenlijke aanpak ook nodig is tegen radicalisering in het land, al weten we nog niet zeker wat de aanleiding was. Veiligheid en migratie gaan hand in hand.”

Migratiepact
In december wordt er door VN-lidstaten en Noord-Afrikaanse landen in Marokko gesproken over een migratiepact, waarin in ieder geval gezamenlijke afspraken staan. Hoop van Voordewind is dat die afspraken in plaats van een ’Tunesië- en Libiëdeal’ kunnen komen om betere opvang te regelen. „Al is het een niet bindend raamwerk.”

D66-Kamerlid Groothuizen is blij met iedere vorm van samenwerking. „Vooral als dat zou bijdragen aan betere omstandigheden in vluchtelingenkampen in Libië.”

Oppositiepartijen PVV, Forum voor Democratie en SGP zijn juist weer bang dat Nederland door het sluiten van dat pact zeggenschap over het eigen migratiebeleid verliest.

Bron : digitalpublishing.telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief