Verlopen visum nachtmerrie; Nederlandse reizigers vaker in de problemen in verre landen

Gepubliceerd op: 10-11-2018

DEN HAAG Steeds meer Nederlandse reizigers komen in de problemen in verre landen doordat hun visum is verlopen. Als ze het land willen verlaten, worden ze opgepakt. Vaak eindigen ze weken in de cel. Pas na betaling van soms duizenden euro’s worden ze uitgezet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders dan ook met klem aan om vooraf goed te informeren naar de regels. „Als je eenmaal in de gevangenis hebt gezeten, kom je daarna doorgaans jaren zo’n land niet meer in.”

Tessa Martens, die op het ministerie hulpverlening aan Nederlanders coördineert, waarschuwt voor verlopen visa. „Reizigers beseffen niet dat je bij vertrek hoge boetes kunt krijgen of anders celstraf. Ten onrechte denken ze dat een visum alleen belangrijk is bij binnenkomst aan de grens. Als dat niet meer geldig is bij langer verblijf, ben je illegaal.” Het gaat volgens haar jaarlijks om tientallen Nederlanders die alleen daardoor in het buitenland in de gevangenis of een detentiecentrum belanden. Tot nu toe dit jaar zijn het er 36, waarvan zestien in Thailand en negen in de Verenigde Staten. Over heel 2017 ging het om 32 gevallen en in 2016 om zestien. Daarnaast zijn er nog eens tientallen Nederlanders die om hulp vragen, als hun visum verloopt. „Omdat ze geen geld hebben of niet weten wat te doen.”

Afbeelding verwijderdZe benadrukt dat ambassades niet de taak hebben om boetes van Nederlanders te betalen. „Wij kunnen ook geen wetten veranderen of iemand uit de cel halen. We geven wel bijstand en bemiddelen bij oplossingen.”

Daar kan Ruben Coppoolse, afb  (38)  uit Den Helder over meepraten. Hij belandde in Nepal, waar hij al twee jaar vrijwilligerswerk deed op scholen, vorige maand in een nachtmerrie. „Ik had mijn toeristenvisum al drie keer verlengd, maar omdat ik in de bergen zat, werd dat moeilijker. Toen is het verlopen.”

Coppoolse werd gearresteerd na aangifte van een wraakzuchtige leraar die hij had beschuldigd van kindermisbruik. „Ik werd opgesloten in een centrum voor buitenlanders. Daar zat ik bijna een maand met vijftien lotgenoten op één kamer met houten banken om op te slapen.”

De Nederlandse consul in Kathmandu zocht contact met Buitenlandse Zaken. Die faciliteerde via familie en vrienden een ’crowdfunding actie’ om drieduizend euro en een vliegticket bij elkaar te krijgen. „Toen mocht ik naar huis. Anders was ik 3,5 jaar in de cel verdwenen.”

Schrijnend is ook het verhaal van een Nederlandse jongen die afgelopen week dagen vastzat in een beruchte Thaise gevangenis, omdat zijn werkvergunning niet in orde was. Hij wil niet met naam in de krant, maar laat weten dat het vreselijk was. „Er zaten meer onschuldige Nederlanders in erbarmelijke omstandigheden. In reisadviezen zou dit extra aandacht moeten krijgen”, vindt hij. Hij werd pas vrijgelaten toen zijn bedrijf een fors bedrag betaalde.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief