Defensie stopt gebruik schietbaan Bonaire

Gepubliceerd op: 19-11-2018

Defensie is per 12 november gestopt met het gebruik van de schietbaan Washikemba op Bonaire. Defensie heeft dit besloten op basis van een melding over een mogelijk onveilige situatie. Een Commissie van Onderzoek (CVO) gaat deze melding onderzoeken. Deze schietbaan is overigens niet van Defensie.

Afbeelding verwijderdNederlandse militairen schieten op een schietbaan op Bonaire (januari 2016).

De melding is op 3 oktober gedaan. Direct na de melding is het baanreglement opnieuw aan alle betrokkenen bekendgemaakt. Ook zijn de instructies voor de verantwoordelijke baancommandanten en afspraken over beheer en controle aangescherpt.

Tijdens de behandeling van de melding kon echter onvoldoende zeker worden gesteld dat met de genomen maatregelen de veiligheid structureel is geborgd. Daarom is op 12 november alsnog besloten tot het sluiten van de baan voor gebruik door Defensiepersoneel. De Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen (MCGS) controleert  nu of militairen weer gebruik van de schietbaan kunnen maken.

De CVO onderzoekt relevante feiten en omstandigheden met betrekking tot de mogelijk onveilige situatie op de schietbaan. Hierbij betrekt de CVO ook de in de melding aangegeven zaken zoals de beschikbaarheid van een baanreglement (schietorders) en het beheer van de schietbaan. Het streven is dit onderzoek eind dit jaar af te ronden.

De schietbaan wordt ook gebruikt door andere overheidsdiensten. Zij zijn inmiddels geïnformeerd over het besluit van Defensie. De beheerder van de baan is gevraagd om andere gebruikers van de schietbaan ook op de hoogte van dit besluit te brengen.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief