Drentse jurist wil weten: Zijn ook Nederlandse militairen ziek door 'burn pits’'?

Gepubliceerd op: 23-11-2018

In de buurt van Poentjak in Afghanistan verbranden Nederlandse militairen hun strontton en ander afval. Foto: archief NIMH

Afbeelding verwijderd

Worden ‘burnpits’ nog altijd gebruikt door Nederlandse militairen? En kent Defensie militairen die ziek zijn geworden door het gebruik van ‘burn pits’, feitelijk afvalhopen die maandenlang brandden en rookten en waarin werkelijk alles in werd gegooid tijdens buitenlandse missies?

Dit wil de Drentse jurist Ferre van de Nadort weten.

Op zijn Linkedin-account vraagt hij zijn defensiecontacten om informatie hier over: „Burn pits worden in operatiegebied gebruikt voor het verbranden van onder andere afval, ontlasting, opium, etcetera. Ik ben op zoek naar informatie in de breedste zin van het woord over deze burn pits en blootstelling aan rook uit deze burn pits”, aldus Van de Nadort, die vele militairen bijstaat in procedures.

Burn pits in operatiegebied van Nederlanders
Erbij staat een foto van een brandende afvalhoop. De foto is genomen op 4 februari 2007, in Poentjak in Uruzgan tijdens de Afghanistanmissie. „Op de pelotonslocatie wordt afval geproduceerd. Door middel van verbranding op een centrale plaats blijft de peletonslokatie toch relatief schoon”, zo luidt het bijschrift van de foto, die is genomen door defensiefotograaf Sjoerd Hilckman. In de beeldbank van Defensie staan vele foto’s van zogeheten burn pits in operatiegebieden van Nederlanders

Ernstige gezondheidsklachten
Burn pits zijn in Amerika onderwerp van een verhit debat, omdat deze brandende afvalhopen in verband worden gebracht met zeer ernstige gezondheidsklachten van Amerikaanse veteranen. In ‘Stars and Stripes’ van drie dagen geleden staat een uitgebreid verhaal over een lopende studie naar de gezondheidseffecten van deze brandende afvalhopen.

In het ‘Stars and Stripes’-verhaal vertellen veteranen dat werkelijk álles in het vuur verdween tijdens de missie in Irak. Met diesel en kerosine werden de afvalhopen brandend gehouden.

‘Giftige rookpluimen’
In het vuur verdween plastic, verpakkingen, voedselresten, autobanden, restanten munitie, niet gebruikte medicijnen, elektronica, kleding, oplosmiddelen, hout gedrenkt in hydraulische olie, accu’s en zelfs dode dieren. Volgens Amerikaanse rapporten leverde dit giftige rookpluimen op.

Vuren verboden
In Amerika zijn open vuren voor het verbranden van militair afval sinds 2014 verboden. Ook is na 2006, toen de eerste berichten kwamen dat veteranen kampten met onverklaarbare medische problemen, een register aangelegd met veteranen met gezondheidsklachten die zijn blootgesteld aan dergelijke vuren.

In het Amerikaanse verhaal zeggen veteranen dat zij gevaarlijke chemicaliën bewust hebben verbrand in deze open vuren. Ook heeft het blad voorbeelden van burn pits die in gebruik zijn ná het verbod, tot zelfs afgelopen maand. Een veteraan wordt geciteerd: ‘Die burn pits hebben waarschijnlijk jaren van ons leven gekost.’

Agent Orange
De Amerikaanse onderzoekster Chelsey Poisson, die midden volgende maand afstudeert op haar onderzoek naar de gevolgen van burn pits, zegt in het Amerikaanse verhaal: „Burn pits zijn de Agent Orange van Irak en Afghanistan.”

Agent Oranje was de codenaam voor het ontbladeringsmiddel dat in de Vietnamoorlog werd ingezet. Het gif veroorzaakte allerlei ziektes bij de bevolking, zoals verschillende soorten kanker in de luchtwegen en prostaatkanker. Duizenden kinderen werden met misvormingen geboren.

De onderzoekster zegt dat veteranen die zijn blootgesteld aan burn pits klagen over ondermeer chronische hoofdpijn, pijn op de borst en beklemming, verlies van geur, brandende ogen en keel, virusgevoeligheid, griepachtige symptomen, diarree, druk en pijn in de sinus en terugkerende neusbloedingen.

Vragen aan Defensie
Dagblad van het Noorden heeft vandaag aan Defensie gevraagd of er militairen zijn die hun gezondheidsklachten in verband brengen met dergelijke burnpits, of Defensie het gebruik van deze afvalverwerkingsmethode nog altijd toe staat en of er ook chemisch afval verdween in burn pits van Nederlandse militairen? Jurist Ferre van de Nadort: „Als je die foto’s ziet van Nederlandse burn pits, kan je op je vingers natellen dat dit natuurlijk niet gezond was.”

Bron : dvhn.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief