Ontvoerde Nederlander Afghanistan vrijgelaten

Gepubliceerd op: 10-12-2018

AMSTERDAM/KABUL - De Nederlandse fysiotherapeut en zijn Afghaanse chauffeur die bijna zes weken geleden werden ontvoerd in het noorden van Afghanistan, zijn donderdagavond vrijgelaten.

Afbeelding verwijderdDe ontvoerde Nederlandse hulpverlener (L) en zijn chauffeur © de Volkskrant

De Nederlander is overgedragen aan personeel van de Nederlandse ambassade. Hij zou gezond zijn en zijn gevangenschap goed hebben doorstaan. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse zaken bevestigd.

Geen losgeld
Volgens Afghaanse bronnen vroegen de ontvoerders 100 duizend dollar voor de vrijlating van de hulpverlener. Volgens hulporganisatie Streams is dat bedrag niet betaald. 'We zijn een zeer kleine organisatie en hadden geen geld. Daarom hebben de soms zeer stroperige onderhandelingen ook zo lang geduurd', zegt woordvoerder Evert Kroon van de organisatie. Of en hoeveel er wel is betaald, wil hij niet zeggen.

Peter Oosterhuis
De Nederlander, die Peter Oosterhuis heet, is getrouwd en heeft drie kinderen. Zij wonen in Almelo. De naam van de Afghaanse chauffeur is Khalifa Shir Agha. Volgens Kroon zijn ze vastgehouden door 'misdadigers' die geen relatie hebben met de Taliban. 'We gaan er vanuit dat ze de verkeerde man hebben ontvoerd, juist omdat onze organisatie zo klein is en geen geld heeft.' 

Verschillende media, waaronder de Volkskrant, hebben details over zijn identiteit niet eerder gepubliceerd om de moeizame onderhandelingen niet nog moeilijker te maken. 

Onbekende organisatie
Tot aan de ontvoering was Streams Afghanistan een onbekende organisatie voor de Nederlandse Ambassade in Kabul, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Peter Oosterhuis had zich als persoon wel bij de ambassade laten inschrijven. Volgens Streams waren de hulpverleners al vijf jaar actief in Taloqan in het noorden van het land. De organisatie zou van origine een Brits initiatief zijn en financieel gesteund worden zowel door christelijke kerken als enkele 'grote, niet christelijke organisaties', aldus Kroon. Namen daarvan wil hij niet noemen.

Gezin
Oosterhuis werkte aanvankelijk met zijn gezin in Afghanistan, maar zijn vrouw en kinderen vertrokken eerder dit jaar terug naar Nederland. Daarvoor werkte hij voor de christelijke hulpverleningsorganisatie ORA in Tadzjikistan; eveneens als therapeut. Hij begeleidde daar ondermeer gehandicapte kinderen. 

Gedreven
'Samen met zijn vrouw besloot hij dat hij eigenlijk wel naar Afghanistan wilde', zegt Tirza keesmaat van Ora. 'Hij is een gedreven persoon, zoals de meeste hulpverleners in dit soort gebieden,die eigen risico's ondergeschikt maakt aan wat hij kan doen voor de gewone mensen. Zijn inspiratie en drijfveer zijn zeker ook christelijk. Maar daar zal hij niet mee zijn gaan 'vlaggen'. Dat zou in Afghanistan ook direct tegen je worden gebruikt.'

Groot risico
Volgens Afghaanse bronnen nam Oosterhuis een groot risico toen hij alleen met zijn chauffeur op weg ging van Taqar naar hoofdstad Kabul. De weg daar naartoe geldt als zeer onveilig, met name voor westerlingen zonder beveiliging. De komende weken keert hij niet terug naar Almelo, maar zal hij met zijn vrouw Naomi en kinderen elders worden opgevangen.

Bron : volkskrant.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief