Overloon herdenking

Gepubliceerd op: 12-12-2018

Kaarslicht bij oorlogsgraven in Overloon als eerbetoon

Afbeelding verwijderd
De initiatiefnemers Leo Janssen (r) en Tonnie Ebben. © Ed van Alem

OVERLOON - Militairen die in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn en in Overloon begraven liggen, krijgen op de dag voor Kerstmis een kaarsje bij hun graf. Die kaarsjes worden daar neergezet door leerlingen van de groepen zeven en acht van de Josefschool in het dorp. 

Overloon sluit zich aan bij ‘lichtjes op oorlogsgraven', een initiatief dat in 2015 begon vanuit Bergum maar zich door sociale media snel verspreidde. Dat jaar brandden er al op 140 kerkhoven kaarsen, vorig jaar waren dat er met 274 bijna het dubbele.

280 soldaten
Waarom Overloon zich niet eerder aansloot? ,,Iemand moest het voortouw nemen", zegt Leo Janssen, die samen met Tonnie Ebben besloot die taak op zich te nemen. In Overloon liggen 280 soldaten begraven. Eén Nederlandse soldaat, de rest geallieerden.     

Janssen is betrokken bij de Werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen in WOII, een team dat zich vorig jaar nog inzette voor een monument voor een omgekomen piloot en zijn broers in Vortum-Mullem. Bij gesprekken met familieleden werd hem duidelijk dat, ook al is de oorlog lang geleden, familie nog steeds het gemis van gesneuvelde soldaten voelen. Ook belangrijk: ze waarderen enorm dat ze herdacht  en geëerd worden.

Als je met een simpele kaars dat voor elkaar kunt krijgen, waarom zou je dat dan laten, vindt Janssen. Hij meldde zich bij een kaarsenhandel in Boxmeer en kreeg de kaarsen die hij nodig had. ,,Met stormkap om te voorkomen dat ze door de wind uitgaan.” 

81 kinderen mogen komen
De directeur van de basisschool in het dorp werd benaderd, daar werd maandag een presentatie voor de leerlingen gegeven. De 81 kinderen die luisterden kunnen allemaal kaarsen komen aansteken. ,,We hebben ze uitgenodigd, ze kunnen zich opgeven.” De plaatselijke super heeft zich al garant gesteld voor de chocolademelk met speculaas voor de scholieren. 

Leo Janssen, Initiatiefnemer
Het was aanvankelijk bedoeld als eenmalige actie, zegt Janssen. Maar hij kreeg zo veel medewerking en enthousiaste reacties dat hij er nu aan denkt de actie een vervolg te geven. Met Kerstmis, maar volgend jaar ook met Dodenherdenking en de bevrijding van Overloon 75 jaar geleden. Hij hoopt ook dat de school besluit jaarlijks medewerking te verlenen. ,,Het is belangrijk de leerlingen erbij te betrekken zodat ook zij niet vergeten wat deze mensen voor onze vrijheid hebben gedaan.” 

Daarnaast moet een begraafplaats met de kaarsen een bijzondere aanblik bieden. Mensen moeten er even bij stilstaan dat ze samen met familie Kerstmis kunnen vieren. Zij wel. De kaarsen worden 24 december om half vier door de kinderen aangestoken. ,,Kaarsen aan, als het al een beetje duister is. Geweldig toch? Het gaat hier toch om de mensen die ons bevrijd hebben.” 

Bron : gelderlander.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief