Logistiek werkpaard maakt entree bij Defensie

Gepubliceerd op: 21-12-2018

In de gigantische assemblagehal van Scania bij Zwolle kreeg Defensie gisteren de 1e serie nieuwe Scania-vrachtwagens. Dit nieuwe werkpaard vervangt de oude 4- en 10-tonners die decennia lang de logistieke ruggengraat vormden van de krijgsmacht. In totaal heeft de krijgsmacht meer dan 2.000 exemplaren aangeschaft. De nieuwe vrachtwagens zijn in veel opzichten een grote stap voorwaarts.

Afbeelding verwijderdDe besturing van het Zweedse product is een stuk moderner. Zo helpen camera’s de chauffeur om gevaarlijke situaties te voorkomen. Ook schakelen behoort tot het verleden; de vrachtwagen heeft een automaat. Deze past het motorvermogen optimaal aan  iedere situatie aan, wat weer brandstof bespaart. De normale cabine is voor operaties en missies relatief eenvoudig te vervangen door een gepantserde versie.

Aanzienlijk verbeterd
Ook de vrachtvervoerfunctie is aanzienlijk verbeterd. Het laadvermogen is vergroot van 4.000 naar 10.000 kilo. Daarnaast kan de wagen worden voorzien van een laadkraan en/of aggregaat tussen de cabine en de laadvloer. Flexibiliteit kenmerkt het voertuig sowieso. Het containerframe op het chassis is bijvoorbeeld heel eenvoudig van verschillende modules te voorzien. Het ene moment zit er nog een brandstofmodule op, een paar minuten later is deze vervangen door een personeels-, vracht-, of onderhoudsmodule.

Minister Ank Bijleveld-Schouten, haar Zweedse collega Peter Hultqvist, directeur van de materieelorganisatie Defensie vice-admiraal Arie Jan de Waard en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen overhandigden de sleutels aan de 1e gebruikers.

Vervanging operationele wielvoertuigen
De nieuwe voertuigen vallen onder het project Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW). Het DVOW bestaat uit meerdere deelprojecten voor wielvoertuigen en aanvullende systemen, zoals containers en hefmiddelen.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief