Argument hoofdofficier tegen xtc: ‘het is troep’

Gepubliceerd op: 27-12-2018

Afbeelding verwijderdDe Amsterdamse hoofdofficier van justitie Nicole Zandee wijst de roep vanuit onder meer de politiek om bij xtc minder aandacht aan opsporing te geven en meer aan gezondheidsproblemen af. ‘Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van. Ik vind het troep’.

Ruim een week geleden pleitte Tweede Kamer-lid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks voor het plaatsen van de productie van xtc onder regie van de overheid. Zo zou xtc uit het criminele circuit kunnen raken en hebben gebruikers informatie over de sterkte van de pillen die ze slikken terwijl er bovendien de garantie is dat er geen verontreiniging in de pillen aanwezig is.

In een interview met AT5 zet de chef van het Amsterdamse parket haar argumenten op een rij. Ze benadrukt dat xtc op lijst 1 van de Opiumwet staat en dus een harddrug is.

Massaal
Op het probleem dat (Amsterdamse) jongeren en wat ouderen nu eenmaal vrij massaal xtc gebruiken – en dat opsporing en repressie door het Openbaar Ministerie hiertegen niet helpt – gaat Zandee niet in. Wel zegt ze: ‘Er komen ook nog steeds jongeren te overlijden door het gebruik van xtc’.

De enkele overlijdensgevallen in Nederland zouden nu juist met betere voorlichting en betere informatie over pillen kunnen worden tegengegaan.

Hygiëne
Een ander argument van Zandee is dat de hygiëne in de ruimtes waar xtc wordt gemaakt onvoldoende is. Ze wijst erop dat dit geen laboratoria zijn waar personen werken die witte jassen dragen. Ze komt met de volgende uitspraak: Ik zou mensen niet aanraden om xtc te gebruiken. Als je kijkt: een pilletje dat wordt gemaakt in een laboratorium; dat is geen laboratorium met witte jassen. Dat is ronduit smerig.

Voorzover dit argument betrekking heeft op verontreinigde en gevaarlijke pillen, zou dit probleem nu juist met productie onder toezicht of met goede controle op pillen bij feesten en in clubs tot het verleden behoren. Van beide wil Zandee niet horen.

Strafblad
Wat wil de hoofdofficier wel?

Ze wil controle op pillen bij feesten blijven verbieden (zodat gebruikers misschien gevaarlijke pillen slikken), ze wil daar snelrecht toepassen (zodat niet criminele gebruikers door snelrecht misschien een strafblad oplopen) en de politie hard laten opsporen (iets dat bewezen niet effectief is, en zoveel geld kost dat agenten niet inzetbaar zijn om akelige zaken als woningovervallen en geweld te bestrijden).

Zandee zegt in te zien dat de vraag naar xtc niet afneemt. Haar idee: jongeren ‘wijzen’ op het gevaar. ‘Net zoals dat is gebeurd met roken en alcohol.’ En ook op de – in haar ogen – onjuistheid van gebruik van drugs.

‘Troep’
Maar voorlichting geven is niet haar pakje aan, zegt ze, dat moeten andere organisaties maar doen. Klopt. Zij heeft daar als hoofdofficier niets mee te maken. Dus de vraag is waarom ze zich dan op AT5 mengt in de discussie over drugsgebruik met het enkele argument dat xtc – wijn en bier kennelijk niet – ‘troep’ zou zijn. En dat terwijl ze de vraag waarom ze er niet in slaagt om drugs met repressie en opsporing uit te bannen niet wil beantwoorden.

Waarom moet de belastingbetaler vele miljoenen ophoesten voor beleid dat drugsgebruik niet vermindert en juist meer gezondheidsrisico’s oplevert?

Bron : crimesite.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief