Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Onthulling standbeeld ‘veteranenvader’ Ted Meines

Geplaatst op: 5-1-2019

Veteranenvader luitenant-generaal Ted Meines is vereeuwigd in een bronzen borstbeeld. Dat werd 4 januari onthuld in zijn woonplaats Leidschendam-Voorburg. Het beeld is van de hand van de Voorburgse kunstenaar Guido Sprenkels.

Ted Meines onthulling bronzen borstbeeld
Dochter Sonja onthult het borstbeeld van haar vader in het bijzijn
van onder anderen de burgemeester en een delegatie veteranen.

Op het kunstwerk draagt Meines zijn militaire pet en het beeld staat in de wijk waarvan de straten zijn vernoemd naar verzetshelden. Ted Meines overleed 2 jaar geleden op 95-jarige leeftijd en was zelf ook een verzetsheld. De geboren Fries redde onder meer Joodse kinderen. Het leverde hem het ereburgerschap van Israël op. Hij kreeg nog veel meer medailles. Van officier in de Orde van Oranje-Nassau tot het Ereteken voor Orde en Vrede en het Mobilisatie-Oorlogskruis.

Toenmalig Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Bart Hoitink omschreef Meines bij zijn uitvaart als een man van principes. “Waarnaar hij ook handelde. Een man die zich volledig inzette voor wat in zijn ogen goed en juist was. Een man die ook het voortouw nam om dingen te veranderen die hij niet goed vond.”

Blijvend eerbetoon
Zijn dochter Sonja omschreef hem bij die gelegenheid als een zeer betrokken vader en opa. Ook nu was zij aanwezig. Net als Ridder Militaire-Willemsorde majoor Marco Kroon en Hein Scheffer, voorzitter van Stichting Veteranen Platform. Als mede-oprichter en voorzitter van deze stichting was Meines jarenlang hét gezicht van de Nederlandse veteranen. Zo stond hij aan de basis van de Nederlandse Veteranendag, jaarlijks gevierd op de laatste zaterdag van juni.

Oud-gemeenteraadslid Walter Rosbenders pleitte na zijn overlijden voor een blijvend eerbetoon voor zijn bijzondere plaatsgenoot. “Zulke helden moet je eren"

Bron : defensie.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!