AIVD: China hackt in Nederland en steelt gevoelige informatie

Gepubliceerd op: 23-1-2019

De Chinese geheime dienst is betrokken bij het hacken van overheidsinstanties en bedrijven in Nederland. APT10, een hackersgroep gelinkt aan het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid, wordt verantwoordelijk gehouden voor vele hackpogingen in een aantal westerse landen, waaronder Nederland.

Afbeelding verwijderd
afb. ANP

De AIVD noemt het waarschijnlijk dat China achter de hacks zit, laat de inlichtingendienst weten aan RTL Nieuws. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben in december al groot alarm geslagen over de cyberspionage van China. In Nederland gaat het niet alleen om bedrijven, maar ook om overheidsinstanties, melden bronnen. Het gaat om organisaties in verschillende sectoren zoals IT-dienstverleners, ruimtevaart en luchtvaart.

Gevoelige gegevens
"We hebben ze zelf in onze onderzoeken ook gezien", zegt Frank Groenewegen van cybersecuritybedrijf Fox-IT. "Er zijn zeker slachtoffers van deze groep in Nederland. Ze zijn uit op patenten en intellectueel eigendom. Technologie en informatie waarmee ze een economische voorsprong kunnen krijgen in de toekomst. Het is maar net welk bedrijf een voorsprong heeft in een bepaalde markt. Daar waar de Chinezen interesse hebben, zullen ze hacken om uiteindelijk alle gevoelige en geheime gegevens te stelen."

De Chinezen gaan vaak te werk zoals alle andere professionele overheidshackers, zegt Groenewegen. "Ze zetten in wat nodig is om toegang te krijgen tot het netwerk van een target. Wat ze wel specifiek anders doen, is dat ze zich specifiek richten op grote IT-dienstverleners. En eigenlijk via de netwerken van de IT-dienstverleners bij de echte targets terecht kunnen komen. Want via een IT-dienstverlener kun je bij alle bestanden en gegevens van hun klanten waar ze beheerwerkzaamheden voor doen."

Vage reactie
Nederland bleef tot nu toe vaag over de Chinese hacks. "Ik kan hierover geen informatie verstrekken", zei minister Blok van Buitenlandse Zaken eind december na vragen van PvdA en CDA in een debat in de Tweede Kamer. Blok legde toen uit dat het soms wenselijk is om een operatie bekend te maken en soms ook niet. De minister sprak wel 'politieke steun uit voor de informatie die naar buiten is gekomen', na berichtgeving in de internationale media.

Belangrijk doelwit
"De AIVD acht het waarschijnlijk dat APT10 aan China gelinkt is", zegt een woordvoerder van de AIVD in reactie op vragen van RTL Nieuws. "Over het algemeen zetten door China aangestuurde hackers digitale aanvallen in om kennis te stelen. Chinese hackers proberen wereldwijd innovatieve technologie in handen te krijgen. Nederland is een belangrijk doelwit, omdat Nederland vooroploopt op het gebied van innovatie." 

De AIVD liet in december al weten 'te bevestigen dat Nederlandse bedrijven geraakt zijn door APT10'. Ook de militaire inlichtingendienst MIVD herkent dergelijke activiteiten, zegt een woordvoerder.

NASA en Amerikaanse marine
De VS vervolgen twee vermeende Chinese leden van APT10 bij verstek voor hackerspraktijken. De hackers hadden het volgens de tenlastelegging ook voorzien op ruimtevaartorganisatie NASA en de Amerikaanse marine, waar ze gegevens van 100.000 medewerkers bemachtigden.

De Britse regering beschuldigt APT10 van 'een kwaadaardige cybercampagne' om toegang te krijgen tot gevoelige commerciële informatie in Europa, Azië en de VS.

'Vermoeden bevestigd'
Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet. "Dit is heel ernstig, we moeten het niet onderschatten", zegt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. En zijn PvdA-collega Lilianne Ploumen zegt: "Het vermoeden dat we al langer hadden, is nu bevestigd. China heeft hacks uitgevoerd in Nederland. We willen nu weten van de minister: wanneer wist Nederland dit? Wat is gedaan om de groepen te identificeren? En wat wordt gedaan om dit soort hackaanvallen te voorkomen? Is er contact met Chinese regering geweest? Is het besproken met de Chinese premier tijdens zijn bezoek aan Nederland?"

Het kabinet werkt op dit moment aan een 'China-strategie'. Er zijn zorgen over bijvoorbeeld spionage en bedrijfsovernames. De strategie moet dit jaar verschijnen. "De China-strategie kan niet alleen maar gaan over kansen en opties voor samenwerking", zegt Ploumen. "Die moet ook gaan over: hoe beschermt Nederland zich in de relatie met China tegen dit type spionage." 

Van Helvert wil weten 'hoe wij gezamenlijk bijvoorbeeld met de EU of de NAVO samen gaan staan tegenover China.'

Bron : rtlnieuws.nl 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief