Beveiliging op vliegvelden

Gepubliceerd op: 28-1-2019

Iedereen die met een vliegtuig uit Nederland vertrekt of binnenkomt, krijgt te maken met verschillende veiligheidscontroles.

Afbeelding verwijderdOp alle Nederlandse burgerluchthavens, zoals Schiphol Airport en Rotterdam The Hague Airport houdt de marechaussee toezicht op de particuliere beveiligingsbedrijven. Zij voeren de veiligheidscontrole op bagage en passagiers uit. Als er gevaarlijke voorwerpen worden aangetroffen, neemt de marechaussee maatregelen voor passagiers en vliegtuig. Daarbij voert ze op de luchthavens beveiligingssurveillances uit. Bij risicovolle vluchten neemt de marechaussee extra beveiligingsmaatregelen. Bijvoorbeeld door air marshals in te zetten.

Politietaak
Op de toegewezen luchthavens in Nederland en in het Caribisch gebied voert de marechaussee de politietaak uit. De marechaussees zijn onder andere verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde, hulpverlening en misdaadpreventie.

Rechercheurs van de marechaussee werken in teams die zich hebben gespecialiseerd in een specifieke vorm van criminaliteit. Bijvoorbeeld drugscriminaliteit. Hiervoor werkt zij onder andere nauw samen met de Douane. Ook bij onderzoek naar overvallen en mensensmokkel is de marechaussee betrokken. Dit geldt niet alleen op luchthavens, maar ook bij de landgrenzen en zeegrenzen.

Speurhonden
De marechaussee zet speurhonden in bij het zoeken naar wapens, drugs, geld of explosieven en bij bommeldingen.

Toezicht op luchtvracht
Voor de veiligheid van passagiers en bemanning houdt de marechaussee toezicht op bedrijven die luchtvracht vervoeren. Bedrijven moeten daarvoor de status Erkend Agent of Bekende Afzender aanvragen.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief