Cokezaak Suriname tot corruptierel verworden

Gepubliceerd op: 7-2-2019

In balen rijst was in totaal 2200 kilo cocaïne verstopt. Ambtenaren van twee ministeries opgepakt.

Afbeelding verwijderd
door John van den Heuvel en Mick van Wely

PARAMARIBO Het onderzoek naar de vangst van ruim 2200 kilo cocaïne in Suriname vorige maand heeft de regering Bouterse in ernstige verlegenheid gebracht. Na de eerdere arrestatie van douanepersoneel zijn nu ambtenaren van twee ministeries voor de megasmokkel opgepakt.

Dat meldt het afdeling Public Relations van de Surinaamse politie. Het gaat om vijf verdachten in de leeftijd van 30 tot 59 jaar, werkzaam op het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Eerder pakte de politie al drie mensen van de douane op.

De politie kreeg begin januari een tip dat er een grote partij cocaïne was verstopt in containers met rijst. Bij het controleren van de containers op 8 januari werd de partij gevonden. Meteen na de vangst verdween de eigenaar van het rijstbedrijf aan wie de containerlading toebehoorde.

Doodgeschoten
Het lichaam van Nitender Oemrawsingh werd een kleine week later aangetroffen in buurland Guyana. Hij was van dichtbij door het hoofd geschoten. Oemrawsingh was eerder opgepakt voor drugsdelicten en opsporingsdiensten in Nederland en België hadden hem in het vizier voor smokkel van coke via de Antwerpse haven naar Nederland. Ook de in januari onderschepte partij was vermoedelijk uiteindelijk bestemd voor Nederland.

Een tweede rijstmagnaat zit vast in Nederland en wacht op zijn uitlevering naar Suriname. Hij wordt daar verdacht van grootschalige drugssmokkel. Nederlandse criminelen zoals leden van motorbendes zijn volgens politie en justitie volop bij de smokkel betrokken.

De smokkel van cocaïne via Suriname naar Europa is in de laatste twee jaar geëxplodeerd. De drugs komen via de havens van Antwerpen en Rotterdam Europa binnen, maar ook via Spanje en Frankrijk. Zo onderschepte de Spaanse politie 4000 kilo die uit Suriname kwam. De ontwikkeling baart politie en justitie in Nederland en België grote zorgen. De politie in Nederland probeert de samenwerking met de Surinaamse politie nu te versterken. Vertegenwoordigers van beide diensten zijn met elkaar in gesprek. Vanwege de enorme corruptie in het land zijn politie en justitie in Nederland terughoudend geweest bij het samenwerken en delen van informatie.

Oppositieleider Chan Santokhi waarschuwde vorige maand in De Telegraaf voor de impact van de drugshandel die volgens hem een ’macro-economisch’ niveau heeft bereikt en de soevereiniteit van het land bedreigt. Een paar succesvolle cocaïneverzendingen zouden gelijk staan aan en soms zelfs meer zijn dan de volledige monetaire reserve van Suriname.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief