Schiphol vrijhaven drugssmokkelaars

Gepubliceerd op: 21-2-2019

Een uitdijend corruptieschandaal brengt de luchthaven Schiphol in grote verlegenheid. Binnen een jaar tijd zijn elf medewerkers opgepakt voor het faciliteren van grootschalige drugssmokkel. CDA-Kamerlid Chris van Dam noemt dit ’schokkend’ en eist diepgaand onderzoek.

Afbeelding verwijderd
Via corrupte bagagemedewerkers en catering- en schoonmaakpersoneel op Schiphol belanden koffers vol drugs ’ongezien’ buiten het terrein van de luchthaven ANP

„De aan het licht gebrachte smokkel tast de integriteit aan van luchthaven Schiphol”, zegt Kamerlid en oud-officier van justitie Van Dam. „Dat er drugs worden gesmokkeld is al erg, maar dat het kennelijk zo makkelijk is om mensen te charteren, is ronduit verontrustend. Wat betekent dit voor de veiligheid, bijvoorbeeld met betrekking tot terrorisme?”

Geen ingeslikte bolletjes met enkele tientallen grammen, maar vele koffers vol met cocaïne en heroïne werden vermoedelijk al gedurende enkele jaren probleemloos door eigen medewerkers van Schiphol van vliegtuigen gehaald en buiten de luchthaven geloodst. Alsof het gewone bagage van toeristen betrof.

Sinds augustus 2017 blijkt het team Zware Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee onder leiding van justitie onderzoek te doen naar het lek op Schiphol. Voor zover bekend zijn er niet eerder zoveel medewerkers aangehouden in een onderzoek.

Schipholpas
De marechaussee spreekt van een ’smokkelorganisatie’ uit Afrika die bestond uit handlangers in het buitenland en medewerkers van de bagagekelder, catering en de schoonmaakploeg op Schiphol. De aangehouden verdachten hadden de beschikking over een Schipholpas waarmee zij het beveiligde gebied van de luchthaven konden betreden. Ze konden probleemloos overal komen.

Handlangers in landen in Zuid-Amerika en Afrika brachten met kinderlijke eenvoud koffers vol heroïne en cocaïne ongeregistreerd aan boord van vliegtuigen met Amsterdam als bestemming. Corrupte medewerkers van Schiphol haalden de koffers uit het bagagesysteem en gaven deze door aan het catering- of schoonmaakpersoneel. Die zorgden ervoor dat de koffers buiten het luchthaventerrein belandden.

Een vrouw uit Almere stond volgens het OM in contact met de criminele organisatie in Afrika. Afgelopen dinsdag hield de marechaussee twee Schiphol-medewerkers van 33 en 44 jaar uit Amsterdam aan voor betrokkenheid bij de smokkel. Eerder zijn al twaalf verdachten aangehouden, van wie er negen op de luchthaven werkten. Er zijn zo’n honderd kilo aan harddrugs en 100.000 euro in beslag genomen.

Zorgen
Van Dam maakt zich grote zorgen omdat het niet de eerste keer is dat er grote gaten in de beveiliging van de luchthaven blijken te zitten. „Na de diamantroof in 2005 zijn er nog vele andere incidenten geweest. Niet alleen met gewone medewerkers, maar ook met douaniers en leden van de marechaussee. Het roept de vraag op of personeel op Schiphol wel voldoende wordt gecontroleerd.”

De mensen die op de bagageafdeling en bij de schoonmaakploegen werken zijn extra kwetsbaar. „Het gaat vaak om laag opgeleide mensen met een laag salaris. Die zijn extra vatbaar voor het verlenen van diensten aan criminelen. Ik wil de minister vragen om een breder onderzoek naar de diepere oorzaken van deze corruptieaffaires.”

Onacceptabel
Een woordvoerder van Schiphol is duidelijk in zijn reactie: „Wij vinden het onacceptabel dat er mensen op de luchthaven werkzaam zijn die verdacht worden van dit soort criminele activiteiten. De Koninklijke Marechaussee (KMar) is ervoor om dit soort zaken op te sporen en wij zullen onze volledige medewerking aan hen verlenen. Samen met KMar en het Openbaar Ministerie werken we aan een integere luchthaven. Wat betreft de screening kunnen we zeggen dat iedereen die op Schiphol werkzaam is in bepaalde gebieden een veiligheidsonderzoek moet ondergaan door de AIVD. Het is aan de overheid om te bepalen of dit onderzoek afdoende is.”

Aanhoudingen
Het OM wil niet reageren op het onderzoek. „We zijn nog volop bezig met deze zaak. Nieuwe aanhoudingen zijn niet uit te sluiten”, aldus een woordvoerster.

Niet alleen Schiphol kampt met ’platte’ medewerkers. De Rotterdamse haven blijkt na twee eerdere schandalen rond corrupte douaniers nog steeds lek. Vier douaniers staan centraal in twee nieuwe witwas- en corruptiezaken. Ze zouden grootschalige drugssmokkel gefaciliteerd hebben.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief