Knokken voor kwalificatie

Gepubliceerd op: 25-2-2019

Militaire atleten in startblokken voor Wereldspelen

Afbeelding verwijderd

Tussen de 50 en 100 Nederlandse militaire atleten doen in oktober mee aan de 4-jaarlijkse Militaire Wereldspelen. Dit keer is Wuhan in China het strijdtoneel. Door het torenhoge niveau doet het evenement denken aan de Olympische Zomerspelen. 

Het Nederlandse begeleidingsteam in Wuhan (circa 30 man) staat onder leiding van Hofsté.

De Militaire Wereldspelen waren 4 jaar geleden ook in Azië, in Zuid-Korea. Geen enkel land in Europa toonde interesse om ze dit jaar te organiseren, een gevolg van onder meer een gebrek aan geld en mogelijkheden, vertelt hoofd Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) luitenant-kolonel Arnold Hofsté. China daarentegen heeft er geen moeite mee om alle registers open te trekken. Speciaal voor de Militaire Wereldspelen wordt een ultramodern sportcomplex uit de grond gestampt. 

Metropool Wuhan
Wuhan telt meer dan 10 miljoen inwoners en heeft een goede infrastructuur. Het klimaat is subtropisch en vochtig. Vooral tussen juni en augustus regent het veel. Lente en herfst zijn in het algemeen mild, de winter meestal koud. Sinds 1999 onderhoudt Wuhan een stedenband met Arnhem.

Te vroeg
De militaire spelen spelen zich af tussen de 16 en 27 oktober. Circa 6.000 sporters uit 75 tot 100 landen nemen het in 32 takken van sport tegen elkaar op. Daaronder specifiek militaire sporten als de marine vijfkamp, vlieger vijfkamp en oriënteren. 

Het is nog (veel) te vroeg om aan te geven welke Nederlanders naar Wuhan gaan. Een eerste voorzichtige inschatting leert dat wielrenners, voetbalsters, golfers, een judoka, een bokser en enkele pistoolschutters en ruiters door hun recente prestaties kans maken. De eisen zijn duidelijk. Kandidaten dienen in civiele en militaire wedstrijden vormbehoud te tonen. Ook moeten ze aan de 66%-regeling voldoen; tijdens een militair wereldkampioenschap eindigen bij de beste 66% van het deelnemersveld. “Doen er 10 atleten mee, dan moet je minimaal 6e worden”, geeft Hofsté een voorbeeld.

Lees meer in de Defensiekrant 04

Bron : Defensiekrant 04

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief