Gevlucht uit laatste IS-bolwerk

Gepubliceerd op: 3-3-2019

De Nederlandse Yago Riedijk, die zich in 2015 aansloot bij terreurorganisatie IS, wil samen met zijn Britse vrouw en babyzoontje terug naar Nederland. Dat heeft hij gezegd in een interview met de BBC. Hij geeft daarin toe dat hij heeft gevochten voor IS.

Afbeelding verwijderd

Na 4 jaar bij IS wil Nederlandse Yago samen met Britse vrouw terug naar Nederland Beeld © BBC

Riedijk, een bekeerling afkomstig uit Arnhem, is getrouwd met Shamima Begum. Zij komt uit de Londense wijk Bethnal Green en ging als 15-jarige in 2015 met twee schoolvrienden naar het gebied van IS. Een paar dagen nadat ze in Syrië was aangekomen, trouwde ze met Riedijk.

In eerste instantie was Riedijk, toen 23 jaar oud, niet geinteresseerd in de 15-jarige, zegt hij in het interview met de BBC. "Om eerlijk te zijn, toen een vriend zei dat er een meisje was dat wilde trouwen, was ik vanwege haar leeftijd niet echt geinteresseerd. Maar ik heb het aanbod uiteindelijk wel geaccepteerd. Ze leek geschikt. Het was haar eigen keuze om met mij te trouwen."

Tegen de BBC-correspondent zegt Riedijk dat hij geprobeerd heeft om IS te verlaten. Naar eigen zeggen zat hij in een gevangenis in Raqqa en zou hij gemarteld zijn nadat hij ervan beschuldigd werd een Nederlandse spion te zijn. 

Riedijk en Begum zijn uiteindelijk gevlucht uit de stad Baghouz - het laatste bolwerk van IS. Riedijk wordt nu vastgehouden in een Koerdische gevangenis in Noordoost-Syrië. Waar zijn vrouw is, is onduidelijk. Zij zat in het al-Hol-vluchtelingenkamp met duizenden anderen, maar zou op de vlucht zijn geslagen naar een ander kamp. Begum is pas geleden bevallen van een kind. Twee andere kinderen van haar en Riedijk zouden overleden zijn.

'Geen spijt van vertrek'
Begum kwam de afgelopen weken diverse malen in het nieuws. Zij gaf interviews aan Britse media in de hoop weer naar Londen te kunnen terugkeren.

Ze beschreef de gruwelen van het 'kalifaat', maar heeft herhaaldelijk verklaard geen spijt te hebben van haar vertrek naar het IS-gebied. Daarover ontstond grote ophef in Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië zit niet bepaald te springen om de terugkeer van Begum. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken dreigt haar paspoort in te trekken. Volgens het ministerie kan ze aanspraak maken op de Bengalese nationaliteit. Daardoor raakt ze niet stateloos, wat niet mag volgens internationaal recht.

Hoeveel Nederlandse uitreizigers en hun kinderen zijn nu in Irak en Syrie?

Volwassenen (+ 18 jaar)± 300
Teruggekeerd± 55
Overleden± 85
Syrië± 135
Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen en detentie ± 15
ISIS± 85
AQ gelieerde groepen ± 30
Elders± 5
Turkije± 20
Overig± 5

Kinderen (0 t/m 18 jaar) > 200
Syrië> 170
Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen >25
ISIS> 95
AQ gelieerde groepen> 50
Turkije> 30

Bron: NCTV en AIVD

Bron : rtlnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief