Advocaat Zegveld 'om'

Gepubliceerd op: 25-3-2019

Afbeelding verwijderd
De gekaapte trein bij De Punt werd bij de bestorming met kogels doorzeefd. Advocaat Zegveld heeft de theorie dat de mariniers een moordopdracht hadden, laten varen @ ANP

 Hoger beroep De Punt-zaak op de lange baan

AMSTERDAM Het hoger beroep in de zaak van De Punt is op de lange baan geschoven. Als het tot een zitting komt, zullen toenmalig minister Van Agt en oud-topmilitair Van den Breemen niet worden gehoord over de beëindiging van de treinkaping (1977).

Mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld verwacht dat het hoger beroep op zijn vroegst eind dit jaar voorkomt. Nieuwe getuigen worden niet gehoord. Ook de theorie dat de mariniers een geheime moordopdracht mee kregen uit Den Haag, laat ze vallen.

Zegveld vertegenwoordigt de nabestaanden van twee doodgeschoten treinkapers, die een schadevergoeding eisen. De advocate betoogt dat de mariniers hun boekje te buiten zijn gegaan bij de beëindiging van de treinkaping. Bij de bestorming vielen acht doden, onder wie zes van de negen kapers.

In juli veegde de Haagse rechter alle beschuldigingen terzijde dat de mariniers excessief geweld hebben gebruikt. Zegveld reageerde na die uitspraak fel. „Dit vonnis is zo raar, het schreeuwt om hoger beroep.” Ze kondigde aan meer getuigen te willen oproepen, waaronder Van Agt en Van den Breemen.

De getuigen zouden meer duidelijkheid moeten geven over de door Zegveld lang verdedigde stelling dat de mariniers van de overheid de order hadden gekregen alle kapers te doden. Van het bestaan van zo’n shoot to kill-order is ze niet langer overtuigd.

„Het verhaal van een geheime geweldsinstructie krijgen we gewoon niet rond. We vinden wel dat de bestaande instructie impliceerde dat de mariniers mochten handelen zoals ze wilden. Zo van: als er doden vallen, zult u van ons geen last hebben.”

De raadsvrouw zal zich vooral richten op de kogel die de leider van de kapers, Max Papilaya, doodde. Zegveld is ervan overtuigd dat die op korte afstand door een marinier is neergeschoten. De rechtbank oordeelde dat hiervoor onvoldoende bewijs bestaat. De Molukker kan ook zijn getroffen door één van de duizenden kogels die, voordat de mariniers de trein ingingen, op de Hondekop werden afgevuurd door langeafstandschutters. 

Zegveld heeft opnieuw de geluidsbanden laten uitwerken van de dictafoons die de mariniers meedroegen tijdens de actie. „We menen daarop het woord ’genadeschot’ te horen.” Dat zou duiden op executies van kapers. Volgens de verdediging ging het om het afmaken van een aangeschoten koe. 

De civiele procedure had twee opvallende spin-offs: een aangifte in januari 2018 van Zegveld tegen de toenmalige secretaris-generaal van Defensie Wim Geerts. Die deed ze omdat Defensie mariniers zou hebben beïnvloed voordat ze hun verhaal moesten doen in de rechtszaal. Daarna deed oud-marinier Jannes de Jong op zijn beurt weer aangifte tegen Zegveld vanwege smaad en laster. Hij voelt zich persoonlijk aangetast in zijn goede naam door de verwijten die de advocaat de mariniers maakt. In beide zaken loopt het onderzoek nog.

Bron : telegraaf/krant 25/3

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief