Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Grensoverschrijdend Politieteam (GPT)

Geplaatst op: 14-4-2019

Wie de grens bij Duitsland oversteekt, doet dat niet ongezien. Het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) in het Duitse Bad Bentheim observeert en komt waar nodig in actie om criminaliteit, die de grens passeert aan te pakken.

GPT apt19 450

De Koninklijke Marechaussee participeert in 5 teams verdeeld over de gehele oostgrens van het land. In Heerlen, Venlo, Zevenaar, Bad Nieuweschans en de oudste: het GPT in Bad Bentheim, vlak over de grens bij De Lutte. 

Het team in Bad Bentheim werd opgericht in 2008 en bestaat uit 20 collega's. Een samenwerking tussen de Koninklijke Marechaussee, Politie Oost-Nederland en de collega’s uit Duitsland: de Bundespolizei en de Landespolizei uit Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen.  Vandaag wordt een verdrag ondertekend dat het voortbestaan van alle GPT’s waarborgt. "We hebben onszelf bewezen."

Assisteren over de grens
Van mensensmokkel tot openstaande boetes en drug trafficking: het GPT houdt de grens in de gaten. Een team rijdt gemengde patrouilles, met 1 Duitse en 1 Nederlandse collega in de auto. Vaak onopvallend, in een burgervoertuig.

Zij maken gebruik van elkaars bevoegdheden en mogen optreden in het buurland. Zo assisteert een marechaussee een agent van de Landespolizei bijvoorbeeld bij een aanhouding in Duitsland en kan een collega van de Bundepolizei helpen bij een doorzoeking van een voertuig op Nederlandse bodem. 

Waakzaam en alert
“Voor het GPT zijn er geen grenzen meer. Belangrijk, want criminaliteit stopt niet bij de grens”, zegt kapitein Chris in het Veld (links op de foto), die aan de wieg van het team in Bad Bentheim stond. Dat wordt des te meer duidelijk op de dag van het bezoek. De aanslag in Utrecht had die ochtend plaatsgevonden. Het GPT verkeert in opperste staat van paraatheid. Want mocht de dader proberen het land te ontkomen, dan is het onder andere aan het GPT daar een stokje voor te steken.

Verdacht
De Koninklijke Marechaussee, politie, en Duitse collega's wisselen informatie uit en gaan samen de straat op. Ziet het GPT een verdachte situatie, dan houden ze de automobilist staande. Signalen zijn bijvoorbeeld de herkomst van het voertuig, rijgedrag, het aantal en zichtbaarheid van de inzittenden, maar ook het tijdstip waarop de auto de grens passeert. 

Lees het gehele artikel in KmarMagazine

Bron : KmarMagazine 03/2019


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!