Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Mee met de allerlaatste missie in Mali

Geplaatst op: 23-4-2019

Al vijf jaar lang zijn speciale eenheden van het Nederlandse leger actief in Mali. Onze verslaggever Tom van 't Einde is mee op de allerlaatste grote missie in het gebied.

Het is meer dan zestig graden in de volle zon, schaduw is amper te vinden. Ik zit bovenop een zwaar gepantserde Bushmaster. Het voertuig is ooit aangeschaft voor de oorlog in Afghanistan. Bij een bermbom heb je hierin een redelijke kans om het te overleven. En dat is geen overbodige luxe. De VN-missie in Mali waar Nederland een bijdrage aan levert - is uitgegroeid tot de dodelijkste vredesmissie ooit.

Kalasjnikovs en mannen met tulbanden
De vier Nederlandse soldaten die in Mali gesneuveld zijn kwamen om het leven bij ongelukken. Ze rijden expres niet over bestaande wegen, maar kiezen een eigen route dwars door de woestijn. Het landschap waar we doorheen rijden is eentonig. Eindeloze zandvlaktes met dorre struiken en soms een rotsvlakte waar de temperatuur nog verder stijgt. Urenlang zien we geen mens, tot we op een pick-up stuiten. Achterin liggen Kalasjnikovs. Voorin zitten mannen met tulbanden.

VN-vredesmissie
In 2012 grijpen moslim-extremisten in Mali de macht. Ze roepen het Kalifaat uit. Het land wordt sinds die tijd verscheurd door terroristen, strijdende stammen en een onafhankelijkheidsstrijd van de Touaregs. De VN stuurt een vredesmissie om de strijdende partijen uit elkaar te houden. Nederland doet sinds 2013 mee met een speciale eenheid van 400 man. Op dit moment zitten er nog 250 Nederlandse militairen. Per 1 mei stopt onze deelname aan de missie.

Lees het volledige artikel in eenvandaag.avrotros.nl

Bron : eenvandaag.avrotros.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!