Stille tochten in de gemeente

Gepubliceerd op: 28-4-2019

Afbeelding verwijderd

Beilen/Westerbork - In het kader van de Nationale herdenking worden zaterdag 4 mei in deze gemeente stille tochten gehouden. De stille tochten zijn in de kernen Beilen, Westerbork en Smilde, met aan aparte tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Westerbork
In Westerbork begint de stille tocht met een bijeenkomst om 10.00 uur in de Stefanuskerk in Westerbork. Kerk open vanaf 09.30 uur. Burgemeester Mieke Damsma vertegenwoordigt de gemeente Midden-Drenthe. Muziekvereniging Het Orkest onder leiding van Jordy Overbeek en jeugdleden van het 4 mei comité Westerbork verlenen hun medewerking aan de herdenking. De stille tocht begint om 10.30 uur met een bloemlegging bij het Algemeen Oorlogsmonument aan de Hoofdstraat.

Tijdens de herdenking bij het Algemeen Monument wordt stilgestaan bij hen, die waar ook ter wereld, hun leven lieten in een strijd voor de vrijheid. Vanaf het Algemeen Monument gaat de tocht naar het Indië Monument. Bij dit monument wordt gesproken en bloemen gelegd. Vervolgens gaat de tocht langs de oorlogsgraven, waar door jongeren uit Westerbork namen worden gelezen en bloemen gelegd. Ook worden bloemen gelegd bij de stolpersteine in de voormalige gemeente Westerbork. Na afloop is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie in de Stefanuskerk.

Beilen
In Beilen begint de stille tocht met een bijeenkomst in het Wilhelmina Zalencentrum in Beilen. Aanvang 18.25 uur. De zaal gaat open vanaf 18.00 uur. De gemeente Midden-Drenthe wordt vertegenwoordigd door wethouder Dennis Bouwman. Leerlingen van De Eshorst, IKC G.A. de Ridder, Prinses Beatrix, Mr. Harm Smeenge en CSG Beilen verlenen hun medewerking, evenals Het Beiler Orkest, het Rode Kruis en de Koninklijke Marechaussee. Aansluitend begint onder begeleiding van tamboers van AMDG om 19.15 uur de stille tocht vanaf het Wilhelmina Zalencentrum. Tijdens de route is er een korte plechtigheid bij het Marechaussee Monument. Vervolgens gaat de route door de kern van Beilen, waar veel Joodse gezinnen zijn weggevoerd naar concentratiekampen. Ook enkele verzetsmensen woonden hier. Voor de Joodse gezinnen en de verzetsmensen zijn in 2015 stolpersteine gelegd. Bij de stolpersteine en de plaquette van Nico Viëtor worden door leerlingen van het CSG rozen gelegd.

Voor minder valide mensen is er de mogelijkheid om bij de ingang van de eerste begraafplaats (oude begraafplaats) nabij de Stefanuskerk, zich bij de stoet aan te sluiten. De tocht gaat via de ingang van de oude begraafplaats naar het Oorlogsmonument, waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt. De bloem- en kransleggingen bij de oorlogsgraven en monumenten op de begraafplaats vinden na de herdenking bij het Oorlogsmonument plaats. Na afloop van de plechtigheden is er in het Wilhelmina Zalencentrum gelegenheid tot het drinken van een kop koffie.

Bron : dekrantvanmiddendrenthe.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief